Поставить РФ на один рівень із Північною Кореєю: Кремль злякався чорного списку FATF

Росія звернулася до низки країн із проханням не включати її до чорного чи сірого списку Міжнародної групи боротьби з фінансовими злочинами (FATF). При цьому Москва докладно описала, чим саме їй загрожує таке рішення (його прийняття домагається Україна). У списку очікуваних негативних наслідків: шкода для торговельних відносин Росії з іншими країнами, падіння інвестицій та проблеми зі співпрацею в оборонних та енергетичних проєктах.

Свої звернення РФ направила до шести країн, включаючи Саудівську Аравію, Туреччину, Мексику, Об'єднані Арабські Емірати, Малайзію. Про це повідомляє Bloomberg, посилаючись на документи з розрахунками можливих втрат і звіти чиновників у країнах НАТО, знайомих із ситуацією.

"Включення Росії в чорний список поставить її поряд з Північною Кореєю, Іраном і М'янмою. Це зобов'яже держави-члени FATF, а також банки, інвестиційні будинки та компанії з обробки платежів проводити посилену комплексну перевірку фінансових операцій, а в найбільш серйозних випадках вживати заходів для захисту міжнародної фінансової системи", – йдеться у матеріалі.

У сірому списку FATF зараз знаходяться 23 країни, включаючи Туреччину, Південну Африку, ОАЕ та Йорданію. Включення до цього списку передбачає суворіші вимоги до фінансового моніторингу і призводить до "великого та статистично значущого скорочення припливу капіталу".

Кремль попередив, що включення до списку FATF призведе до таких наслідків:

  • у документах для офіційних осіб Туреччини та ОАЕ йдеться, що кожна з цих двох країн може втратити від 1% ВВП внаслідок наслідків включення Росії до списків FATF для торгівлі та інвестицій;
  • Москва попередила ОАЕ, що включення Росії до списку FATF "зашкодить успіхам двосторонньої торгівлі, яка досягла рекордних рівнів у 2022 році завдяки енергоносіям, пов'язаним з ними інвестиціям та торгівлі іншими сировинними товарами".
  • Росія заявила, що Туреччина втратить доходи від російських туристів через потенційні труднощі з обробкою платежів, зрив контрактів також вплине на великі проєкти, таких як АЕС "Аккую" або газопровід "Турецький потік", призведе до мільярдних збитків;
  • Росія попередила Саудівську Аравію, що під загрозою можуть опинитися проєкт "Росатому" з будівництва атомної електростанції в країні та інвестиції, зроблені Kingdom Holding мільярдера, принца Аль-Валіда ібн Талала в російські "Газпром", "Лукойл" та "Роснефть".
  • Кремль нагадав владі Малайзії, що вони імпортують значні обсяги нафтопродуктів та алюмінію з Росії. Під загрозою опиняться проєкти, пов'язані з поставками вертольотів та добрив у Куала-Лумпур, та проєкти, які малазійські компанії реалізують у Росії, у тому числі в галузі виробництва олій, синтетичного каучуку та гумових сумішей, деревоволокнистих плит, йдеться у документі.
  • Мексику поінформували про "серйозні труднощі" у спільних з Росією проєктах за участю "Лукойлу", а також щодо впровадження платіжної системи "Світ".

Москва також направила більш загальні прохання низці інших урядів. Зокрема, РФ закликала Індію виступити проти включення Росії до списку FATF.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...