"Потрібні роки": У ДТЕК розповіли, чи будуть відключення електроенергії після війни

Енергетикам вдасться відновити енергопостачання всіх об'єктів ще до закінчення війни, якщо не буде нових ракетних атак. Проте відключення електроенергії триватимуть навіть після війни. Повне відновлення енергосистеми в Україні триватиме не місяці, а роки. Про це розповів в ефірі національного телемарафону виконавчий директор ДПЕК Дмитро Сахарук, передають Патріоти України.

Щоб стабілізувати енергосистему і сяк-так привести її в робочий стан, багато часу не потрібно, каже Сахарук. Однак це більше схоже на швидку допомогу, коли хворого виводять із критичного стану, однак до одужання йому ще дуже далеко. Тому ще тривалий час енергосистема залишатиметься нестабільною.

Відключення електроенергії продовжуватимуться і після війни

Для повного відновлення енергосистеми знадобиться багато часу, сил та фінансів. Найімовірніше, це займе не один рік. Невідомо, який людський ресурс матиме Україна після війни. До того ж, країна буде обмежена в грошах, адже відновити економіку також швидко не вдасться. Багато в чому відновлення виробництва та відновлення енергосистеми – взаємозалежні процеси.

До того ж, відновлювати енергосистему на основі старих схем та застарілого обладнання було би нерозумно. Якщо вже будувати заново, то із запасом міцності на багато років наперед. А це означає, що доведеться купувати нове обладнання. А це - великі гроші, які не візьмуться нізвідки. Тим часом, робота над проектами відновлення та одночасної модернізації енергосистеми країни вже розпочалася.

"Я думаю, що через рік-два у нас буде зіркова енергосистема – найкраща в Європі", – каже Сахарук.

Водночас, поки відбуватиметься процес відновлення енергосистеми, відключення електроенергії будуть неминучі. Адже мережі працюють із великими навантаженнями. Генерація також працюватиме з перевантаженням. До того ж, при перемиканні з однієї лінії на іншу потрібно буде знеструмлювати якісь ділянки енергосистеми.

"На жаль, це буде. Потрібно про це говорити. Якщо говорити про обмеження щодо генерації, то нам, звичайно, хотілось би повернути Запорізьку атомну станцію, Запорізьку теплову станцію, гідроелектростанції на Півдні України, а це майже 700 мегават, сонячні станції" , – додав Дмитро Сахарук.

Без повернення цих об'єктів генерації повністю задовольнити потреби України в електроенергії буде складно, наголосив топ-менеджер. Адже споживачі електроенергії – це не лише побутовий сектор, а й багато комунальних підприємств, і, найголовніше, промисловість, яку також потрібно буде відновлювати

Готують варіанти: Cтало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...