Повна катастрофа можлива? Якими будуть графіки відключення електроенергії взимку - сценарій

Взимку відключення електроенергії триватимуть від 4 до 18 годин на добу, заявили на сторінках свого бюлетеня представники Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні. При цьому ситуація відрізнятиметься залежно від регіону, передають Патріоти України.

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. Представники місії ООН відвідали пошкоджені станції, поговорили з представниками влади, а також провели 65 інтерв’ю з аналітичними центрами, технічними фахівцями, науковцями. Широкий діапазон від 4 до 18 годин включає всі можливі сценарії розвитку подій – від позитивного (відключення всього на 4 години на добу) до негативного (18 годин на добу без світла).

Точний прогноз озвучити неможливо. Для цього треба знати, якими будуть наступні атаки на енергетику РФ (і чи будуть вони руйнівними), також прогноз залежить і від температури повітря.

Енергетичні компанії розробляють сценарії розвитку подій, інформацію також акумулюють у Міненерго. Енергетики оцінюють і можливий дефіцит, і варіанти зміни графіків, і шляхи компенсації цього дефіциту. Володимир Кудрицький, перебуваючи на посаді голови "Укренерго", попереджав, що "легкої прогулянки" взимку не буде. Точних прогнозів тоді він не озвучував. А вже після свого звільнення роз'яснив: за тим сценарієм, який вони розробили, не буде відключення тільки за умови, якщо не буде нових обстрілів, а всю зиму середня температура зберігатиметься на рівні 5-15 градусів тепла. Це практично неможливо.

Наприклад, у грудні 2023-го в Києві середня температура повітря була на рівні +0,7°С, тоді як кліматична норма +3,2°С. При цьому в січні 2024-го у столиці в найхолодніший день температура опустилась до -15,8°С. Уникнути відключень у морозні дні буде неможливо.

"Попри значні та дорогі заходи, яких вживає Україна для пом’якшення наслідків, їх недостатньо для компенсації втрати генеруючих потужностей цього року", – йдеться в заяві місії ООН. Співрозмовники OBOZ.UA в Міненерго кажуть, що базовий сценарій передбачає дефіцит електроенергії в період пікових навантажень близько 30%.

"Дефіцит у 30% – це вже з урахуванням імпорту. Тобто від загальної потреби, в яку входять і критичні об'єкти, матимемо 70%. Критична інфраструктура взагалі не обмежуватиметься. Тому дефіцит для населення може бути на рівні 50%", – неофіційно поділився прогнозом співрозмовник OBOZ.UA в міністерстві.

Однак це не означає, що по всій країні діятимуть, наприклад, графіки чотири через чотири. У деяких регіонах обмеження можуть бути менш жорсткими. Традиційно складна ситуація в Києві та Київській, Дніпропетровській областях. Причина – велика кількість споживачів, велика кількість об'єктів критичної інфраструктури.

Повна катастрофа можлива? Якими будуть графіки відключення електроенергії взимку - сценарій

п’ятниця, 27 вересень 2024, 11:30

Взимку відключення електроенергії триватимуть від 4 до 18 годин на добу, заявили на сторінках свого бюлетеня представники Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні. При цьому ситуація відрізнятиметься залежно від регіону, передають Патріоти Укра...

ПриватБанк може заблокувати рахунок без пояснення причин: Як діяти і що треба знати

п’ятниця, 27 вересень 2024, 10:38

Українські банки мають право без пояснення причин розривати відносини зі своїми клієнтами. У такому разі необхідно надати рахунок в іншому банку для того, щоб переказати залишок коштів, передають Патріоти України. Про це йдеться в повідомленні ПриватБа...