Працює 24 години на добу: Українці створили робота, який буде збирати гриби на фермах США (відео)

Створеним українцями роботом-грибником зацікавилися в грибній столиці світу.

Чотири розробника зі Львова - Петро Шмигельський, Денис Котеловіч, Олег Боднар та Олексій Вишневський створили робота для збирання грибів - REEST. Пілотну модель робота-збирача презентують на фермах в Америці. Про це в інтерв'ю УМДІС заявив один з розробників Петро Шмигельський, передають Патріоти України.

"Робота презентують на фермах в Kennett Square, штат Пенсільванія, де виробляють близько 50% всіх грибів США. Регіон називають "грибною столицею світу" - десятки грибних ферм в радіусі декількох кілометрів. Зараз ми робимо демо для них, збираємо базу клієнтів. Також знаходимося на другому етапі збору інвестицій для подальшої розробки", - розповідає Шмигельський.

За його словами, спочатку орієнтувалися на американський ринок грибних ферм, оскільки там інвестиційний клімат краще і вартість робочої сили вище. Так як збирачам доводиться платити більше - компанії зацікавлені в тому, щоб замінити людей роботизованою технікою.

"Спочатку хотіли зробити робо-руку, яка буде збирати гриби, але вона дорога, досить важка і повільна. Тому вирішили зробити декартового робота - такого, який рухається по трьох осях. Згодом, ми вважаємо, робот зможе аналізувати картину краще людини. Удосконалюємо алгоритм - в майбутньому прагнемо, щоб робот міг самообучатися і сам покращувати свою технологію збору", - зазначає розробник.

Він також розповів, що планують продавати робота як сервіс збору грибів, щоб клієнти платили за зібрані кілограми. За його словами, ціна послуг робота повинна бути десь на 30% нижче, ніж робота людини. "Один робот замінить одну людину. Поки робот працює в два рази повільніше збирача - але він може працювати 24 години на добу, а людина не може", - розповідає Шмигельський.

За його прогнозами, до кінця наступного року заплановано поставити на ринок першу партію. Щоб довести робота до індустріального рівня, необхідні інвестиції.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...