Правила "швидких кредитів" кардинально перепишуть: Що чекає на українців

В Україні готується кардинальна зміна правил видачі мікрокредитів ("швидкі кредити", "гроші до зарплати"). Зокрема, відсоткові ставки за ними збираються урізати до 1% на день (зараз сягають 5%). Однак нові ставки вирішили вводити поступово, давши мікрокредитним організаціям (МФО) тривалішу відстрочку, передають Патріоти України.

Такі зміни були прописані у законопроєкті № 9422 під час його підготовки до другого читання. Нову редакцію вже затвердив профільний комітет Верховної Ради, наразі очікується голосування у сесійній залі. У першому читанні законопроєкт ухвалили ще 21 вересня.

Як пояснила нардеп Ольга Василевська-Смаглюк ("Слуга народу") "Судово-юридичній газеті", автори законопроєкту пішли назустріч МФО та надали їм перехідний місяць на переведення роботи відповідно до нових правил. "Кінцева наша мета – зберегти законодавче обмеження денної процентної ставки у розмірі 1% на день – досягнуто. Комітет підтримав цю ставку", – додала Василевська-Смаглюк.

Однак НБУ не зможе застосовувати жодних заходів впливу за недотримання вимог закону протягом першого місяця з дня набрання ним чинності. Також збільшено до 240 днів перехідний період для зниження ставки:

  • перші 4 місяці (120 днів) з дня набрання чинності законом максимальна ставка буде 2,5% на день;
  • наступні 4 місяці (120 днів) – максимальна ставка має бути 1,5% на день.

"Ставка відразу повинна бути не більше 2,5% на день. Проте ринок має місяць на приведення діяльності у відповідність без ризику потрапити під міри впливу НБУ, якщо в цей період вона такою не буде", – пояснила депутатка. Наразі, за даними НБУ, середній розмір денної ставки за мікрокредитами становить 2,5%. Тобто позичавши 5000 грн "до зарплати", вже через два тижні позичальнику доведеться повернути 6750 грн.

"Долар зараз дійсно дуже зміцнився": Професор економіки Гарварда дав прогноз, що буде з курсом у разі перемоги Трампа чи Гарріс

субота, 27 липень 2024, 20:45

Якщо колишній президент США Дональд Трамп повернеться до Білого дому 2025 року, йому, найімовірніше, пощастить із його планами на ослаблення долара, навіть якщо він нічого не робитиме. Таку думку висловив професор економіки Гарвардського університету, ...

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...