Проблем все більше: Українці запасаються готівковою гривнею через відключення світла

Станом на 1 липня 2024 року у готівковому обігу України перебувало 800,9 млрд грн, що на 36,5 млрд грн або на 4,8 % більше, ніж на початок 2024 року, передають Патріоти України із посиланням на прес-службу НБУ.

Як зазначили в прес-службі, темпи зростання готівки в обігу цьогоріч залишаються невисокими та пов’язані насамперед із сезонними факторами, оскільки традиційно влітку пожвавлюється попит на готівку.

"Крім того, відключення енергоживлення, спричинені атаками Росії на енергетичну інфраструктуру України, стимулюють громадян мати певний запас готівки", - йдеться в повідомленні.

Банкноти та монети

За даними НБУ, у готівковому обігу перебуває 2,7 млрд шт. банкнот на загальну суму 793,5 млрд грн, а також 14,7 млрд шт. монет (без пам’ятних та інвестиційних) на суму 7,3 млрд грн.

На одного жителя України на 1 липня цього року припадало: 65 банкнот і 181 шт. платіжних розмінних та обігових монет.

Найбільше в готівковому обігу перебуває банкнот номіналом 500 гривень, монет - номіналом 10 копійок (28,3 % та 28,1 % від загальної кількості в обігу відповідно).

Найменше - банкнот номіналом 50 гривень та монет номіналом 10 гривень (4,5% та 1,6% від загальної кількості в обігу відповідно).

Найбільший темп приросту за перше півріччя 2024 року припав на банкноти номіналом 1 000 грн та монети номіналом 10 гривень. Їх кількість в обігу зросла майже в 1,2 та 1,1 раза відповідно порівняно з початком цього року.

В Україні скасували відключення світла у частині населених пунктів, але є нюанс

четвер, 18 липень 2024, 17:56

В Україні скасували відключення світла у прифронтових зонах, а також поблизу кордону з агресоркою Росією та Білоруссю. Кабмін запровадив відповідну норму. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду, передають Патріот...

На атомних станціях сталися три аварії за три дні: Харченко закликав владу не приховувати реальну ситуацію

четвер, 18 липень 2024, 16:56

"Два дні поспіль читаю зведення Міністерства енергетики з особливою увагою", - пише директор центру досліджень енергетики Олександр Харченко, передають Патріоти України. "Причина в тому що два дні тому на Південноукраїнській АЕС, судячи з усього від сп...