Різкий "стрибок" цін на газ у Європі: Чи доведеться українцям ще більше затягувати пояси після "кінця епохи бідності"?

У НАК «Нафтогаз України» заявляють, що ситуація з цінами на європейському газовому ринку, які підвищилися, не вдарить по побутовим споживачам в нашій країні. Таку точку зору висловив директор з комунікацій НАК Максим Белявський, зазначають Патріоти України.

За його словами, хоч вартість імпортного «блакитного» палива і буде рости, у Теплокомуненерго (ТКЕ) є трирічні контракти. Так що зростання цін «не впливатиме на фіксовану пропозицію для побутових споживачів». Принаймні, до кінця наступного опалювального сезону.

Він стверджує, що в Україні фактично буде достатньо газу власного видобутку, щоб покрити потреби населення і ТКЕ.

Втім він додав, що ситуація на європейському газовому ринку не позначиться на українцях, яких перевели на пакет «Фіксований» (7,69 грн за кубометр газу від НАК), проте ситуація інша з тими, хто користуються тарифними пакетами «Місячний» або «Сезонний «.

У той же час влада на місцях вже заговорили про можливість підвищення тарифів на гарячу воду і опалення. Адже після скасування спеціальних зобов'язань з продажу газу на пільгових умовах підприємствам ТКЕ (ПСО) підприємства повинні купувати газ за передоплатою. До речі, киянам вже повідомили, що у липневих платіжках з'явиться новий рядок — передоплата за опалення.

А Дмитро Чурін з Eavex Capital стверджує, що подорожчання європейського газу відіб'ється на промисловості, що, власне, призведе до зростання цін в країні. Зокрема, під удар можуть потрапити аграрії, які використовують мінеральні добрива, існує ризик подорожчання електроенергії, що виробляється, в тому числі на станціях з газовими блоками.

Все це призведе до збільшення собівартості продуктів харчування. Адже електроенергія займає в їхньому виробництві до 15% витрат. Так що зростання ціни на газ відчують на собі всі українці.

У ще одній країні ЄС планують скоротити виплати українцям

четвер, 2 травень 2024, 16:47

В уряді Ірландії обговорюють подальше скорочення виплат українським біженцям. Із березня зменшену допомогу отримують новоприбулі втікачі від війни, передають Патріоти України. Останніми тижнями чиновники додатково розглядали рівень фінансової підтримки...

Вартість газу для побутових споживачів в Україні: Озвучено тарифи на наступні 12 місяців

четвер, 2 травень 2024, 9:59

Усі 12 постачальників, що наразі присутні на ринку, оприлюднили свої річні тарифи на газ для побутових споживачів. Йдеться про ціни на природній газ, що будуть діяти до квітня 2025 року, передають Патріоти України. Зазначається, що як і два попередні с...