Робота за кордоном: Економіст розповів, скільки насправді грошей українці надсилають додому

Україна посідає 2-ге місце у світі за залежністю від грошових переказів від іноземних працівників, свідчить статистика Світового банку.

Перекази від трудових мігрантів важливі для платіжного балансу України. Щоправда ефект від таких грошей часто перебільшують. Про це розповів Олексій Кущ, експерт із питань економіки Інституту Growford, передають Патріоти України.

"Реальних переказів від трудових мігрантів приблизно 60-70% від загальної суми, яку оприлюднює Нацбанк. Так, $1 мільярд – це зарплати людей, які живуть в Україні, але отримують гроші за свою роботу з-за кордону. Наприклад, програмісти, чи українці, що торгують виробами ручної роботи. Йдеться про щонайменше 250 тисяч громадян. Ще $2 мільярди – кошти, які заходять в країну для наповнення тіньової економіки готівкою", - говорить економіст.

Додає, що трохи більше $1 млрд додому надсилають українці, які за кордоном перебувають більше 10 років. "Основні грошові надходження маємо від маятникової міграції – приблизно $7 мільярдів. З них три через покупку імпортних товарів повертаються за кордон. Зрозуміло, що якась частина у вигляді податків перепадає державному бюджету. Решта потрапляє на внутрішній ринок", - пояснює Кущ.

НБУ максимальні втрати грошей від трудових мігрантів через коронакризу оцінює в межах 20%. "Однак у нас забувають, що українці щороку $8 мільярдів витрачають на туристичні поїздки. Цьогоріч менше громадян відправилися відпочивати за кордон, а тому менше грошей вивезли з країни. Крім того, бізнес щороку виводить $7-8 мільярдів у вигляді дивідендів. Зараз значну частину грошей залишає в Україні", - підсумував економіст.

Джерело: Gazeta.ua

Новий власник lifecell Ксав’є Ньєль: Мільярдер, що створив себе, дпузяка Макрона та зять найбагатшої людини у світі

понеділок, 29 квітень 2024, 6:15

Перші 40 млн євро мсьє Ньєль заробив у 24 роки. Мобільний оператор lifecell входить до трійки найпопулярніших операторів зв’язку в Україні й наразі належить турецькому телеком-холдингу Turkcell. Однак українську "дочку" збираються продати. Хто стане її...

Ніж у спину росіянам: Туреччина готує багатомільярдну угоду з компанією зі США

неділя, 28 квітень 2024, 19:05

Туреччина веде переговори з американською енергетичною компанією ExxonMobil для укладення багатомільярдної угоди з купівлі скрапленого природного газу. Анкара прагне обмежити свою залежність від російських енергоносіїв, зазначають Патріоти України. Мін...