Роботодавців жорстко каратимуть за затримку зарплати працівникам - деталі нового законопроєкту

Необґрунтована затримка зарплати роботодавцем каратиметься додатковими виплатами. Його змусять виплатити персоналу не лише борг із зарплати, а й пеню, нараховану на заборгованість, передають Патріоти України.

Окремий порядок виплат буде передбачений для підприємств, які визнані неплатоспроможними, повідомляє one.ua, посилаючись на sud.ua.

Такі положення містить законопроєкт №9510, зареєстрований у Верховній Раді головою Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики Галиною Третьяковою у співавторстві із колегами.

Заборгованість із зарплат в Україні стала справді національним лихом. Причому списувати все на війну не варто, оскільки ще до початку повномасштабного вторгнення борги із зарплати в Україні були колосальними.

Так, ще станом на 1 лютого 2022 року за українськими роботодавцями рахувався сумарний борг у 3,1 млрд грн. При цьому вчасно не отримували зарплати 129,5 тис. працівників активних підприємств.

Звичайно, війна лише посилила цю статистику. Багато підприємств зазнали відчутних економічних втрат і не можуть платити зарплату вчасно з цілком об'єктивних причин. Однак є й такі, які не вчасно або не повністю сплачують своїм працівникам, розраховуючи, що війна все спише. Новий закон змусить таких роботодавців не лише виплатити людям заборговане, а й сплатити їм пеню за прострочену виплату.

Нарахування пені розпочинатиметься через 15 днів із кінця місяця, в якому мали виплатити зарплату. Закон не визначає розмір пені. Його на кожному підприємстві обговорюватимуть окремо та закріплюватимуть у колективному договорі. Однак він не повинен бути меншим за облікову ставку Нацбанку з розрахунку на рік.

Крім того, при затримці зарплати на 15 діб і більше працівники матимуть право тимчасово відмовитися від виходу на роботу. І їх не зможуть за це ані звільнити, ані ще якось покарати.

Якщо роботодавець об'єктивно виявиться неплатоспроможним, то компенсація зарплати його працівникам відбуватиметься з коштів, накопичених у заздалегідь створеній гарантійній установі. Це – європейська норма, передбачена у ст.25 Європейської соціальної хартії.

Якщо підприємство збанкрутувало, і роботодавець об'єктивно не може виплатити зарплату своєму персоналу, то працівникам виплатять при звільненні компенсацію у розмірі трьох середніх зарплат. Середня зарплата розраховуватиметься на підставі виплат за 12 місяців, що передують місяцю, в якому було розпочато процедуру банкрутства.

При цьому є верхній ліміт розміру такої виплати. Сумарний розмір компенсації не може перевищувати 12 мінімальних зарплат. Причому мінімальна зарплата береться за 1 січня того року, коли відбувається виплата. При цьому ті три місяці, за які було виплачено компенсацію, приплюсують до страхового стажу працівника.

Знову "аналоговнет": Росія "винайшла" чипи, які були у США ще 20 років тому

неділя, 29 вересень 2024, 15:54

Країна-агресор планує розробити і впровадити системи автоматизованого проектування чипів (САПР). Вони мають запрацювати через 6 років. Деякі з цих спеціальних програм потребуватимуть виробничих потужностей, яких у РФ немає, принаймні сьогодні. Крім тог...

В Україні перерахують пенсії: Коли введуть бали і до чого це призведе

неділя, 29 вересень 2024, 11:30

В Україні пенсійні виплати планують перевести в бали. Схожа система працює в Литві і ще низці інших країн. Деталі пенсійної реформи зараз не розголошують, в уряді все ще сподіваються досягти згоди на проведення змін і серед партнерів, і в парламенті, ...