Росія залишається без грошей - відтік капіталу становить рекордні сотні мільярдів доларів

Відтік капіталу із Росії б'є всі рекорди. Зокрема, з початку широкомасштабного вторгнення в Україну його обсяги сягнули 253 млрд доларів, що становить 13% ВВП РФ. Про це повідомив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, передають Патріоти України.

Він зазначив:

  • за 2022 рік із Росії пішло 239 млрд доларів – "це вчетверо більше, ніж у 2021 році";
  • у першій половині 2023 року відтік становив додаткові 27 млрд доларів.

"Відтік капіталу з Росії з початку широкомасштабного вторгнення досяг рекордних 253 млрд доларів. Темпи досягли 13% ВВП і побили всі можливі рекорди", – йдеться у повідомленні.

Що говорять у Росії

В самій же РФ ці цифри підтверджують. І називають ситуацію "безпрецедентною".

"Російська економіка після початку війни з Україною пережила безпрецедентну в новітній історії втечу капіталу. Сукупний чистий відтік його з лютого 2022 року по червень 2023 досяг 253 млрд доларів, випливає з підрахунків Центру макроекономічного аналізу і прогнозування і статистики Центробанку", – повідомляють місцеві ЗМІ.

При цьому там нагадують: темп відтоку капіталу з Росії був нижчим навіть у 2008 році – на тлі світової фінансової кризи, а також у 2014 році – після окупації Криму. Тоді "це було близько 11% ВВП, або близько 150 млрд доларів на рік".

Путін знищує економіку РФ

Раніше ж аналітики американського журналу Time дійшли висновку, що президент РФ Володимир Путін знищує російську економіку, ведучи її до колапсу. При чому робить це свідомо – щоб:

  • і надалі мати можливість фінансувати війну проти України;
  • вижити самому.

"Путін фінансує своє вторгнення в Україну не лише за рахунок незначного експорту товарів або ухилення від санкцій, а й за рахунок канібалізації продуктивної економіки Росії. Як авторитарний диктатор із державним контролем над 70% економіки, Путін ніколи не залишиться без грошей", – йдеться у матеріалі.

Зокрема, наголошується, російський президент стягує "драконівські" податки на "непередбачені обставини" практично "з усього, що рухається". Проте, незважаючи на це, Росія в 2023 досягла рекордного бюджетного дефіциту.

В ЄС кинули виклик Visa та Mastercard, створивши нову велику платіжну систему: Що відомо

субота, 28 вересень 2024, 17:37

У Європейському Союзі розробили власну платіжну систему, яка покликана замінити розробки фінансових компаній Visa та Mastercard. Проект Wero створили за підтримки 16 великих банків та платіжних компаній, включаючи BNP Paribas, Deutsche Bank та Worldlin...

Українцям перерахують пенсії: Стали відомі деталі масштабної реформи

субота, 28 вересень 2024, 17:25

В Україні до кінця 2024 року мають ухвалити масштабну пенсійну реформу. В результаті мають збільшити пенсії тих, хто давно вийшов на заслужений відпочинок, передають Патріоти України. Про це під час години запитань до уряду у Верховній Раді розповіла м...