Рубль переживає найгірший період за 10 років: Індія та Китай більше не рятують російську валюту

Росія зіткнулася із найскладнішим періодом для своєї валюти за останнє десятиліття. Рубль знижується вже 10 торгових сесій поспіль, що є рекордом із травня 2012 року. Це означає, що спроби зберегти стабільність рубля за рахунок Індії та Китаю перестали бути ефективними, передають Патріоти України.

Загальне падіння російської валюти 10 днів перевищило 10%. Як пояснив голова Комітету з фінансів, податкової та митної політики Верховної РадиДанило Гетьманцев, таке "піке" рубля пов'язане з фундаментальними "нафтовими" проблемами в російській економіці.

Адже рубль падав у ціні навіть у періоди тимчасових підвищення вартості нафти. "Корисні" санкції поступово підточують економіку, торговельний баланс Росії погіршується, надходження від продажу "чорного золота" падають, фізичні обсяги постачання нафти за кордон скорочуються. На тлі цього Росія оголосила про черговий "жест доброї волі" – скорочення нафтовидобутку", – зазначив Гетманцев.

Він нагадав, що останнім часом РФ активно підтримувала свій бюджет за допомогою розпродажу юанів. Однак цей інструмент дає менший для фінансування федеральної скарбниці, вважає нардеп.

Не допоміг і активний продаж нафти Індії, який за підсумками січня-2023 вийшов на закупівлю 1,4 млн барелів російської сировини щодня. "Однак це розхитало і без того нестійкий баланс двосторонньої торгівлі: індійський імпорт зріс на 400%, а експорт – впав на 14%. – пояснив Гетманцев.

Тому ідея Росії та Індії перевести двосторонню торгівлю на національні валюти (щоб уникнути долара та євро й обійти санкції) фактично провалилася. Адже тепер Росії не вигідно мати справу з рупією, що обвалилася, а Індії – з рублем.

"Поки росіяни почали приймати від індійців за нафту еміратські дирхи. Ну що ж… Незабаром побачимо і їхній розпродаж за "бюджетним правилом" для латання нових та нових бюджетних дірок", – резюмував Гетманцев.

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...

Доведеться затягнути паски? Тариф на електроенергію можуть підвищити вже влітку: Скільки коштуватиме кВт*год

четвер, 18 квітень 2024, 6:50

В Україні тариф на електроенергію можуть підвищити вже влітку. До травня, ймовірно, в уряді не встигнуть ухвалити рішення. Якщо до нової хвилі атак РФ на енергосистему в Міненерго спростовували заяви про плани підняти ціни на струм, то зараз відкрито г...