Санкції душать торгівлю РФ: Банки Казахстану відмовляються приймати рублі і навіть тенге від російських компаній

Казахстанські банки відмовляються приймати платежі в рублях від підприємців із Росії, бо бояться санкцій США. Про це пишуть росЗМІ, з посиланням на учасників ринку.

Джерело в російському банку з топ-50 розповіло, що Halyk Bank, Fortenank, RBK bank та Bereke bank останнім часом повернули десятки платежів у рублях. Проблеми із платежами у рублях підтвердила представник банку «Точка» Ганна Давидова.

США прискіпливо стежать за ринками та банківською системою у Казахстані та Вірменії. Особливо за тим, щоб російські рублі не конвертувалися в долари і не ходили світом, пояснюють експерти. У результаті російський бізнес почав переходити на казахстанські тенге. У «Точці» кількість платежів у тенге у квітні зросла на 75% щодо березня. Проте казахстанські банки іноді відмовляють навіть у прийомі тенге, якщо платіж надходить від російської компанії. Якщо операція не проходить внутрішній контроль банку і підпадає під категорію ризикових, можливе заморожування або повернення транзакції.

Банки Казахстану мають дотримуватися санкційних обмежень, які були накладені на Росію за війну в Україні, оскільки США є великим інвестором в економіку республіки.

Водночас уряд Казахстану офіційно начебто не давав вказівок банкам країни обмежувати операції у рублях, заявив віце-прем'єр республіки Єрулан Жамаубаєв. «Загалом є таке поняття, як KYC (know your client) – «знай свого клієнта». Якщо банківський сектор фільтрує певні моменти, пов'язані з питаннями санкцій та іншими ризиками, це безпосередньо робота самих банків. З боку уряду жодних настанов не було»,– зазначив він.

В останні тижні банки Казахстану та Вірменії також почали блокувати оплату російських підприємців за сервери, мікросхеми, процесори, телекомобладнання та іншу електроніку,, говорять на джерела знайомі із ситуацією. За словами одного з них, це пов'язано із запровадженням десятого пакету санкцій США, які загрожують банкам, які співпрацюють із Росією.

Російські постачальники намагаються обійти обмеження і намагаються ввозити електроніку під іншими товарними кодами або «постачати техніку цілком у збиранні». Також використовуються «інші способи проведення платежів», сказав джерело, але не уточнило, які саме.

Курс злетить? Скільки коштуватиме долар в Україні і яких кроків НБУ чекати - прогноз

неділя, 12 травень 2024, 6:44

Наступний тиждень може виявитися досить цікавим з огляду на подальші кроки Національного банку України: це може стосуватися як лібералізації ринку, так і м’якої девальвації гривні. Про це в коментарі РБК-Україна сказав Тарас Лєсовий, начальник департам...

Доведеться затянути паски? У Міненерго не виключають підвищення тарифів на світло

субота, 11 травень 2024, 8:25

У Кабінеті міністрів України обговорюють можливість підвищення тарифів на електроенергію, оскільки потрібні ресурси для наступного опалювального сезону. Про це в етері телемарафону сказала заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук. "Ми аналізуємо...