Санкції "животворящие": Великий покупець опціонів поставив на обвал російської валюти ​до 100 рублів за долар протягом двох місяців

У той час як рубль демонстрував чудеса стійкості, зміцнюючись після введення пакету американських санкцій, на ринку опціонів з'явився великий гравець, що робить гігантські ставки проти російської валюти, повідомляють Патріоти України з посиланням на Finanz.ru.

У четвер, 15 квітня, коли Мінфін США оголосив про заборону американським банкам купувати російський держборг на первинних розміщеннях, невідомий трейдер придбав 241 тисячі опціонів «колл» на пару долар-рубль зі страйком 85 рублів за долар.
Ці контракти закінчуються 20 травня 2021 року і максимальний прибуток їх власник отримає, якщо курс перевищить задану позначку до цієї дати.
Менше ослаблення рубля також може принести прибуток за рахунок збільшення вартості опціонов.
Загальний обсяг «колл» на курс 85 рублів за долар до 20 травня досяг 412 194 тисяч контрактів, і на даний момент це найбільша позиція на всьому ринку рублевих опціонів, випливає з даних МосБіржі.
У контрактах, що стікали 17 червня, найпопулярніший курс ще вище - 100 рублів за долар. В опціонах колл з таким страйком обсяг відкритих позицій досягає 368 046 контрактів.
В результаті на два «курсу-страйка» - 85 рублів за долар до кінця травня і 100 рублів до середини червня - припадає майже третина всього ринку опціонів на курс рубля (2,5 млн контрактів).
Опціонні угоди, які можуть бути частиною складних стратегій або елементом хеджування протилежних позицій (тобто покупки рубля), проходять на тлі ралі валютного ринку.
Курс долара піднімався вище 78 рублів 7 квітня, але відкотився до 75,86 рубля на 19.12 мск п'ятниці.
Євро подешевшав на 2 рубля за добу, а ринок держборгу завершує тиждень найкращим зростанням з листопада.
«Найгірші можливі сценарії в плані санкцій не реалізувалися», - зазначає аналітик Росбанка Юрій Тулін: заборони накладені тільки на первинний ринок і не вимагають від нерезидентів негайно скидати облігації федеральної позики.
Стратег Barclays Марек Рачка, який став найточнішим прогнозистом рубля в ренкінгу Bloomberg два квартали поспіль, пророкує російській валюті відскік до 70 за долар до кінця кварталу на тлі дорогої нафти, глобальної рефляція і можливостей для керрі-трейда за рахунок зростаючих процентних ставок в Росії.
Але незважаючи на позитивну реакцію ринку на м'який варіант санкцій, питання про довгострокові наміри США залишається відкритим, попереджає аналітик Райффайзенбанку Станіслав Мурашов.
Заходи проти рублевого держборгу - це вихід санкцій політики на новий рівень і, можливо, тільки перший крок в ланцюзі санкцій на тлі подальшого погіршення російсько-американських відносин, відзначає головний економіст Альфа-банку Наталія Орлова.
У цих умовах рубль залишається заручником геополітики, і в разі загострення обстановки швидко відправиться до мінімумів листопада минулого року - 81 за долар і 94 за євро, попереджає аналітик «Велес Капіталу" Олена Кожухова.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...