Серйозно впливає на росіян: Економіст назвав ключові причини дефіциту пального в Росії

Росія, яка хвалилась перед усім світом та залякувала його через потужні запаси нафти, опинилась у дуже скрутній ситуації. Пальне зникло навіть на заправках. І це вже не говорячи про закриття промислових потреб, які зараз ледь не на піку, передають Патріоти України.

Тепер у Росії стало вигідніше продавати нафтопродукти за кордон, ніж залишати їх у країні. Причини дефіциту пального у Росії в ефірі 24 Каналу проаналізував економіст, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Як Росія опинилась у такому становищі

Міністр сільського господарства Росії Дмітрій Патрушев повідомив, що через дефіцит пального може зупинитись збирання урожаїв і посіву озимих. Є декілька причин, які вплинули на погіршення ситуації з паливом у Росії.

  • Багато нафтопереробних потужностей стали на капітальний ремонт.
  • Суттєво підскочив долар щодо рубля, відповідно стало вигідніше експортувати нафтопродукти в країни близького закордоння, ніж лишати їх у Росії.
  • У виробників нафтопродукції зросли ціни, однак фіксовану ціну на заправках не змінили. Тож роздрібній торгівлі стало невигідно продавати нафтопродукти, бо на ринку ціна виходить вищою, ніж за встановлений продаж через роздрібні мережі.

Це все сукупно призвело до того, що в багатьох регіонах Росії зникли нафтопродукти навіть на гуртових базах. Як наслідок – з'явились надзвичайно великі проблеми з реалізацією пального. Станом на сьогодні його фактично неможливо купити, – зауважив Олег Пендзин.

Страшний дефіцит особливо впливає на аграріїв, які тепер мають великі проблеми із забезпеченням пального на осінньо-польові роботи. "Це надзвичайно неприємно для росіян, але я б не сказав, що це може бути катастрофою для їхньої економіки. Думаю, що вони вже активно виводять потужності з капітальних ремонтів", – зазначив економіст.

Критичної ситуації через це в Росії не настане. Однак сам факт стрімкого підняття цін на пальне, особливо зважаючи на доходи росіян, серйозно б'є по добробуту населення. Зараз ціна на пальне – це набагато більше, ніж можуть собі дозволити росіяни.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...