Шанси є? Експерт спрогнозував, коли овочі почнуть знижуватись у ціні

Як і попереджали експерти, ціни на продукти в Україні продовжують зростати. Зокрема, росте вартість продуктів «борщового набору», передають Патріоти України.

Морква, наприклад, вже більш ніж вдвічі перевищила рівень січня 2024 року. Про це в етері «Громадського радіо» розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

За словами Пендзина, основною причиною подорожчання є неврожай 2024 року, спричинений аномальними погодними умовами. Через ці фактори Україна зібрала на 10 мільйонів тонн менше зернових, а по картоплі втрати склали близько 30%. Це позначилося на ринку овочів і призвело до зростання цін.

«У нас весь борщовий набір росте достатньо сильно, але це пов’язано з поганим врожаєм 2024 року. Насправді рік був дуже неврожайним, і це стосується не лише овочів. Україна зібрала на 10 мільйонів тонн менше зернових. Україна не добрала близько 30% по картоплі, і ми знаємо, що відбувається з ціною на картоплю», — зазначив Пендзин.

У зв’язку з дефіцитом вітчизняних овочів, Україна все частіше імпортує овочі з-за кордону.

Вже у листопаді на полицях магазинів з'явилися імпортні овочі, які виявилися привабливішими в ціні, ніж вітчизняні.

«Насправді ця ситуація напряму спровокована аномальними спеками, які були літом 2024 року, з надзвичайно високими температурами. В реальності овочі просто висихали на ґрунті, і як наслідок ми маємо надзвичайно низький врожай», — розповів експерт.

На думку Пендзина, ситуація з цінами на овочі, зокрема на моркву, навряд чи зміниться найближчим часом.

«По моркві ми бачимо, що ціни ростуть, десь уже понад 30 гривень за кілограм, і цей процес буде продовжуватися. Насправді тенденція до зростання цін на овочі є традиційною для України: ми завжди збираємо овочі восени, і ціни на них завжди ростуть до приблизно травня наступного року», — прогнозує економіст.

Він також зазначив, що нинішня ситуація є особливо складною через низький врожай 2024 року.

«Цей рік є надзвичайно складним, і ціна буде рости досить потужно. Давайте будемо відверті: це триватиме, поки з відкритого ґрунту не почнуть поступати овочі нового врожаю в 2025 році. А це, ще раз кажу, не раніше, ніж у травні. Тому треба бути свідомим, що маємо ось такий ріст цін», — сказав Пендзин.

При цьому Пендзин підкреслює, що держава може впливати на ціни лише через регулювання торгових надбавок.

«Максимум, що може зробити держава, — це регулювати торгівельну надбавку. Тобто в реальності ми з вами розуміємо, що є ціна виробника, яка відповідає фактичним витратам на виробництво тієї чи іншої продукції. А є торгівельна надбавка, яку встановлює рітейл, яку продавець розраховує, визначаючи, скільки він може заробити. Обмеження торговельної надбавки до 10% убезпечує населення від спекуляцій на дефіциті», — зазначив він.

Експерт вважає, що обмеження цін на продукцію для виробників може лише призвести до зниження обсягів виробництва.

«Коли реальна собівартість продукції висока, коли витрати на одиницю продукції великі, будь-які обмеження цін призведуть до того, що виробник просто припинить її виробляти, і ми прийдемо до дефіцитів. Тому в цій ситуації, напевно, дійсно державі варто повернутися до питання обмеження торгівельної надбавки на соціально значущі продукти харчування, які сьогодні складають споживчий кошик українців», — наголосив Пендзин.Як і попереджали експерти, ціни на продукти в Україні продовжують зростати. Зокрема, росте вартість продуктів «борщового набору».

Морква, наприклад, вже більш ніж вдвічі перевищила рівень січня 2024 року. Про це в етері «Громадського радіо» розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

За словами Пендзина, основною причиною подорожчання є неврожай 2024 року, спричинений аномальними погодними умовами. Через ці фактори Україна зібрала на 10 мільйонів тонн менше зернових, а по картоплі втрати склали близько 30%. Це позначилося на ринку овочів і призвело до зростання цін.

«У нас весь борщовий набір росте достатньо сильно, але це пов’язано з поганим врожаєм 2024 року. Насправді рік був дуже неврожайним, і це стосується не лише овочів. Україна зібрала на 10 мільйонів тонн менше зернових. Україна не добрала близько 30% по картоплі, і ми знаємо, що відбувається з ціною на картоплю», — зазначив Пендзин.

У зв’язку з дефіцитом вітчизняних овочів, Україна все частіше імпортує овочі з-за кордону.

Вже у листопаді на полицях магазинів з'явилися імпортні овочі, які виявилися привабливішими в ціні, ніж вітчизняні.

«Насправді ця ситуація напряму спровокована аномальними спеками, які були літом 2024 року, з надзвичайно високими температурами. В реальності овочі просто висихали на ґрунті, і як наслідок ми маємо надзвичайно низький врожай», — розповів експерт.

На думку Пендзина, ситуація з цінами на овочі, зокрема на моркву, навряд чи зміниться найближчим часом.

«По моркві ми бачимо, що ціни ростуть, десь уже понад 30 гривень за кілограм, і цей процес буде продовжуватися. Насправді тенденція до зростання цін на овочі є традиційною для України: ми завжди збираємо овочі восени, і ціни на них завжди ростуть до приблизно травня наступного року», — прогнозує економіст.

Він також зазначив, що нинішня ситуація є особливо складною через низький врожай 2024 року.

«Цей рік є надзвичайно складним, і ціна буде рости досить потужно. Давайте будемо відверті: це триватиме, поки з відкритого ґрунту не почнуть поступати овочі нового врожаю в 2025 році. А це, ще раз кажу, не раніше, ніж у травні. Тому треба бути свідомим, що маємо ось такий ріст цін», — сказав Пендзин.

При цьому Пендзин підкреслює, що держава може впливати на ціни лише через регулювання торгових надбавок.

«Максимум, що може зробити держава, — це регулювати торгівельну надбавку. Тобто в реальності ми з вами розуміємо, що є ціна виробника, яка відповідає фактичним витратам на виробництво тієї чи іншої продукції. А є торгівельна надбавка, яку встановлює рітейл, яку продавець розраховує, визначаючи, скільки він може заробити. Обмеження торговельної надбавки до 10% убезпечує населення від спекуляцій на дефіциті», — зазначив він.

Експерт вважає, що обмеження цін на продукцію для виробників може лише призвести до зниження обсягів виробництва.

«Коли реальна собівартість продукції висока, коли витрати на одиницю продукції великі, будь-які обмеження цін призведуть до того, що виробник просто припинить її виробляти, і ми прийдемо до дефіцитів. Тому в цій ситуації, напевно, дійсно державі варто повернутися до питання обмеження торгівельної надбавки на соціально значущі продукти харчування, які сьогодні складають споживчий кошик українців», — наголосив Пендзин.

Посилить вплив? Китай розглядає можливість продажу TikTok US Ілону Маску

вівторок, 14 січень 2025, 16:53

Китайська влада розглядає варіант, за якого мільярдер Ілон Маск може придбати американський бізнес TikTok, стверджує Bloomberg із посиланням на власні джерела. ByteDance заперечує інформацію Bloomberg. У компанії назвали її "чистою вигадкою" і відмовил...

У Дії оновили спосіб сплати податків: Ось що зміниться для користувачів

вівторок, 14 січень 2025, 16:30

На порталі Дія вперше з’явилася можливість сплатити державні послуги, податки та збори через державний банк. Ним став Укргазбанк, що входить до п'ятірки найбільших банків України за обсягом активів, передають Патріоти України. Про це повідомили у Мініс...