Шантаж "Газпрому" подіяв: Європа постраждала від рекордно дорогого газу - уже закриваються компанії і заводи, зростають тарифи

Компанія Deutsche Energiepool припинила поставки газу населенню через рекордно високі ціни. Крім німецької фірми, у Європі вже закрили цілу низку заводів і енергокомпаній, а тарифи для населення в різних країнах підвищують. У ситуації, що склалася, в Європарламенті звинувачують російський "Газпром", передають Патріоти України.

"Навряд чи хто-небудь на енергетичному ринку очікував такого стрімкого і безпрецедентного розвитку. У той час як в серпні 2020 року природний газ пропонувався на спотовому ринку за ціною до 4,80 євро за мВт-год, наразі ми досягли ціни 75,04 євро за мВт-год (статус розрахунків NCG: 20 вересня 2021 року). Цьому не видно кінця, тому що європейські газосховища в багатьох місцях практично пустують", – заявили в Deutsche Energiepool.

Наслідки від підвищення цін на газ відчули вже в багатьох країнах Європи. На початку 2021-го у Великобританії було 70 енергокомпаній, але до кінця року їх може залишитися всього 10. При цьому 4 постачальники (5% компаній) вже припинили роботу через високі розцінки на газ.

Серед них – компанія People's Energy (з Единбурга, Шотландія), вона постачала газ і електрику приблизно в 350 тис. будинків і 1 тис. підприємств. Також закрилася і Utility Point (Дорсет, Англія), у якої було 220 тис. клієнтів.

Дефіцит газу загрожує європейським державам зростанням цін і перебоями з продовольством, пише BBC. У деяких країнах вже не вистачає добрив, нічим оглушувати свиней на бойнях, а також охолоджувати ядерні станції.

Наскільки більше стали платити європейці?

Тарифи для населення вже помітно підскочили – в Німеччині для побутових споживачів вже виросли в середньому на 11,5%, причому до кінця осені вони можуть збільшиться ще на 13%. У Франції з 1 вересня тарифи зросли на 8,7%.

Через підвищення тарифу середньостатистична німецька сім'я з річним споживанням в 20 тис. КВт-год, яка наразі платить 1 516 євро в рік, буде платити додатково ще 172 євро. Зі свого боку у Франції порівняно з минулим роком ціни на енергоносії в серпні були на 12,7% вищими.

Як збираються виправляти ситуацію в Європі?

Уряди європейських країн вже ведуть обговорення, як вплинути на поточну ситуацію. У Франції, наприклад, вже пообіцяли виплатити по 100 євро для 5,8 млн малозабезпечених сімей. В Іспанії хочуть вилучити в енергокомпаній 2,6 млрд євро надприбутку і розподілити їх між громадянами у вигляді субсидій.

Тим часом в Італії запланували реформу комунальних платежів, а в Греції пообіцяли компенсувати 9 євро на місяць кожному.

Як відіб'ється на українцях?

Уже незабаром відчути зростання вартості можуть і українці, але не через тарифи, а через зростання цін на товари і послуги. Як заявив директор з інтегрованих комунікацій "Нафтогаз України" Максим Білявський, ціни на газ у Європі опосередковано впливають і на економічну ситуацію в Україні, адже 30% природного газу для наших потреб імпортується з ЄС. Цей газ споживають промислові підприємства, тому собівартість їхньої продукції може зрости.

"Варто очікувати, що з якоюсь інертністю можуть зрости ціни на продовольчі товари і споживчі послуги. Адже собівартість продукту, який виробляється в Україні, буде рости", – сказав фахівець.

Хто винен у ситуації, що склалася?

У багатьох європейських державах ситуацію називають шантажем РФ для якнайшвидшого запуску "Північного потоку-2". Так, у Європарламенті більш ніж 40 депутатів звинуватили компанію "Газпром" у маніпуляціях і шантажі на газовому ринку для схвалення на запуск газопроводу. Вони зажадали термінового розслідування діяльності російського концерну.

У Литві також висловилися з приводу газової кризи у всьому регіоні. "З тим, щоб вплинути і чинити тиск на держави-члени ЄС, і насамперед на Німеччину, щоб прискорити запуск "Північного потоку-2", Росія сповільнила поставки газу. Сховища в Італії та Німеччині порожні, що також впливає на ціни на газ", – заявив міністр енергетики Литви Дайвіс Крейвіс.

До того ж у самій РФ уже відкрито заявляють, що подорожчання газу в Європі буде сприяти введенню в експлуатацію трубопроводу. "Думаю, що вплине, сподіваюся, що позитивно. Вони будуть прискорені, хоча, як ви розумієте, тут у ЄС чимало і тих, хто і в зростанні світових цін на газ вбачає "руку Кремля" і спробу таким чином нав'язати "Північний поток-2", – заявив постійний представник Росії при ЄС Володимир Чижов.

Джерело: Обозреватель

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...