Шантаж Кремля у дії: "Газпром" у чотири рази зменшив поставки газу до Європи

Сьогодні, 25 жовтня 2021 року, поставки газу по трубопроводу Ямал-Європа впали до 8 млн кубометрів на день. Про це повідомляє ТАСС, передають Патріоти України.

"Газпром" знизив прокачування газу по трубопроводу Ямал-Європа до 333 тис.кубометрів на годину. При цьому в жовтні та листопаді "Газпром" забронював добове прокачування в 31 млн кубометрів.

У компанії зниження поставок пояснюють тим, що виконують заявки споживачів згідно з чинними контрактами. Зниження обсягів поставок газу неминуче призведе до зростання цін на газ в Європі, що своєю чергою позначиться на цінах для України.

Газопровід Ямал-Європа:

Транснаціональний газопровід Ямал-Європа проходить по території чотирьох країн - Росії, Білорусії, Польщі та Німеччини. Його проектна потужність - 32,9 млрд кубометрів газу на рік.

Ціна на газ: що необхідно знати

6 жовтня ціна продажу газу в Європі досягла майже 2 тис.дол. за тисячу кубів, що є абсолютним рекордом.

5 країн Європейського Союзу просять розслідувати аномально високі ціни на газ. Так, Франція, Іспанія, Чехія, Румунія і Греція у своїй спільній заяві закликали встановити загальні правила купівлі газу, щоб пом'якшити різкий стрибок цін на газ.

Серед основних причин рекордного зростання цін на природний газ в Європі - низькі запаси газу в сховищах через холодну зиму і слабкі темпи закачування, викликані дефіцитом пропозиції.

Згідно з даними Української енергетичної біржі, середньозважена вартість газу на європейських хабах до кордону України досягла 40 грн за кубометр.

При цьому для побутових споживачів в нашій країні діє річна пропозиція ціни газу від 7,96 до 13,5 грн за кубометр, а для підприємств теплокомуненерго "Нафтогаз" пропонує трирічні контракти за ціною 7,42 грн за кубометр на перший рік.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...