Ще один удар під дих: У Росії мобільні оператори залишилися без базових станцій через санкції

У російських операторів мобільного зв'язку закінчуються базові станції для розвитку й підтримки мереж. У розпорядженні чотирьох найбільших операторів - МТС, "Мегафон", "ВымпелКом" і Tele2 - до кінця року залишилося 20–30 тис. станцій, тоді як потрібно щонайменше 80 тис.

Про це 8 вересня розповів виданню "Коммерсантъ" заступник керівника Центру компетенцій НТІ на базі "Сколтеха" з технологій бездротового зв'язку та інтернету речей Олександр Сиволобов.

"Основними причинами дефіциту залишаються різке зростання вартості обладнання і припинення офіційних постачань", – зазначив Сиволобов.

Він додав, що російські оператори протягом останнього року тестують обладнання виробників "третього ешелону" з Китаю (за межами основних постачальників в особі ZTE і Huawei) та інших країн, але результати незадовільні.

"Це пов'язано із закритістю систем китайських вендорів – вони несумісні з рішеннями інших компаній, не задовольняє операторів також стабільність роботи й функціонал", – каже Сиволобов.

Видання нагадує, що після початку війни в Україні основні світові виробники телекомунікаційного обладнання зупинили офіційні постачання в РФ, серед них Huawei, Nokia й Ericsson. За рік стало відомо, що оператори зв'язку більше ніж на 60% скоротили обсяг встановлення нових базових станцій.

Наразі деякі російські оператори розглядають варіант спільно з китайськими виробниками доопрацювати станції під чинні мережі, розповіло джерело з-поміж постачальників електронної продукції.

Однак під час масового переходу операторів на станції "третього ешелону" можуть виникнути збої в мережах зв'язку, а також зростуть видатки на ремонт обладнання, попереджає аналітик профільного Telegram-каналу Abloud62 Олексій Бойко. Він зазначає, що невеликі виробники не можуть забезпечити необхідний рівень підтримки й оновлення ПЗ, а їхнє обладнання вирізняється малим набором функціональності й високою ціною.

"Долар зараз дійсно дуже зміцнився": Професор економіки Гарварда дав прогноз, що буде з курсом у разі перемоги Трампа чи Гарріс

субота, 27 липень 2024, 20:45

Якщо колишній президент США Дональд Трамп повернеться до Білого дому 2025 року, йому, найімовірніше, пощастить із його планами на ослаблення долара, навіть якщо він нічого не робитиме. Таку думку висловив професор економіки Гарвардського університету, ...

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...