Що буде з тарифами на опалення восени в Україні: Експерт дав детальний прогноз

"Нафтогаз" повинен ввести до 1 вересня довгострокові цінові пропозиції, щоб уникнути різких змін тарифів на тепло протягом наступного опалювального періоду. При цьому штучно занижені тарифи і неефективна робота підприємств призвели до боргів перед "Нафтогазом", передають Патріоти України.

Так, за різними оцінками, вони становили близько 60 млрд грн. Половина цієї заборгованості – борги споживачів перед теплопостачальниками. Вихід із кризи можливий, але це тривалий і болісний процес. Про це розповів експерт із теплопостачання Офісу підтримки реформ Владислав Філіппов. "Якщо споживач не сплатить повну ціну послуги, за нього це зробить державний або місцевий бюджет. Тобто на це підуть податки, сплачені тим же споживачем. Як "бонус" ми отримуємо недофінансовані ремонти доріг, медицину і пенсії. Низькі тарифи обходяться нам дуже дорого і загрожують залишити нас із вами без опалення на найближчу зиму. І це стосується не тільки теплової енергії, а й усіх комунальних послуг. Зміни неминучі, і вони вже відбуваються. Зокрема, більше не можна відкладати поширення дії ринку газу на комунальне теплопостачання. І цей перехід, звичайно, позначиться на цифрах у платіжках", – говорить експерт.

Зазначається, що вартість природного газу буде змінюватися, але Україна повинна стримувати цей процес суто ринковими механізмами, які не завжди дають швидкий і достатній ефект. А вартість опалення в країні дуже залежать від ціни на газ, і кожен українець буде відчувати коливання ціни.

"Звичайно, за наявних боргів підприємств перехід до ринкових умов не є можливим. Держава зайняла активну позицію у вирішенні цієї проблеми, домовившись із НАК "Нафтогаз" про надання довгострокової цінової пропозиції підприємствам теплокомуненерго. І запропоновані умови – серед кращих із можливих пропозицій на ринку", – говорить фахівець.

Наразі для більшості споживачів застосовуються тарифи, які переглядалися ще в 2018-2019 роках. Вони досить високі, але в цінах наступного опалювального періоду їх, найімовірніше, не буде вистачати для нормальної роботи підприємств. Окрім ціни газу, збільшується мінімальна заробітна плата і прожитковий мінімум, зростають тарифи на розподіл природного газу. Через банальну інфляцію стають дорожчими матеріали для ремонтів теплових мереж і обладнання котелень.

Раніше повідомлялося, що в Україні тарифи на опалення збільшаться на 40%. Також подорожчає і гаряча вода. Це станеться внаслідок перерахунку ціни на газ. У тарифі на опалення багато складових, туди входять витрати на поточний, капітальний ремонт, зарплати працівників теплокомуненерго (ТКЕ) і так далі. Але найбільше ціна на опалення залежить від вартості газу, за якою ТКЕ купують його у "Нафтогазу".


В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...