"Що Києву добре, Москві - смерть": НБУ підрахував, скільки зекономить Україна через падіння цін на нафту

При цьому ціни на продовольство, котре є питомою часткою українського експорту, не зважаючи на всі потрясіння у світі залишаються на досить високому рівні.

Україна в 2020 році може заощадити $5-6 млрд на енергоімпорті у зв'язку зі зниженням цін на енергоносії на 50-60%, які становлять 20% нашого імпорту, повідомив заступник глави НБУ Дмитро Сологуб, зазначають Патріоти України.

"Якщо дивитися на наш платіжний баланс, то в нашому поточному рахунку є як позитивні чинники, так і негативні чинники впливу. Насамперед - це падіння цін на нафту, енергетичні товари, які становлять 20% нашого імпорту, минулого року це було $12 млрд. Падіння ціни на нафту, зниження попиту на газ може призвести до того, що цього року тільки на цьому ми заощадимо $5 або $6 млрд", - сказав він у ході онлайн-брифінгу в п'ятницю.

Сологуб додав, що епідеміологічна ситуація призвела до скорочення туристичних подорожей. "У минулому році туристичні подорожі українських громадян становили $ 8 млрд і також можна очікувати доволі значного скорочення", - сказав Сологуб.

Водночас, за його словами, Нацбанк очікує незначного зниження цін на продукти харчування, які становлять понад 50% в українському експорті. До теперішнього часу падіння цін на продовольство значно нижче, ніж на енергоносії.

"Як ми розуміємо, навіть під час кризи, особливо сидячи вдома, люди будуть споживати продукти харчування і це останнє, від чого вони будуть відмовлятися. Тому очікуємо, що попит на продукцію нашого експорту збережеться, а якщо і знизиться, то незначно", - пояснив заступник голови НБУ.

Сологуб додав, що зараз спостерігається зниження переказів у країну від українських громадян, які працюють за кордоном. При цьому Нацбанк очікує, що скорочення відповідного показника буде також меншим, ніж на енергоносії.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...