Складається із уранових "цукерок": У США розробили ядерний реактор майбутнього

Якщо вдасться знизити ризики, виключити ряд небезпек, це відкриє шлях до мінімізації конструкції АЕС і появи нового покоління потужних і ефективних реакторів.

Американська компанія X-energy розробила новий тип ядерного палива з вбудованим захистом від одного з найнебезпечніших явищ при експлуатації АЕС - розплавлення активної зони ядерного реактора, повідомляють Патріоти України.

Офіційно новинка називається TRISO-X FUEL, але самі розробники прозвали їх «урановими кульками» або «урановими цукерками», через характерну форму. Найбільше цей вид палива нагадує численні цукерки-драже в глазурі.

Ідея в тому, щоб оточити ядерне джерело енергії, що виділяється у вигляді тепла, настільки термостійкою оболонкою, щоб вона не руйнувалася при критичних ситуаціях. Ідеальний матеріал - кераміка, яка акумулює величезну кількість тепла і може віддавати його назовні, але не деформується навіть при тривалому нагріванні. А для того, щоб знизити небезпечне випромінювання, між ядром і оболонкою додається шар графіту. Паливний елемент виготовлений у вигляді сфери, що ще більше підсилює схожість з цукерками.
Для виробництва такого палива уран змішують з хімічним реагентом, який розділяє всю масу на безліч крихітних кульок, діаметром близько 1 мм. Кульки подаються в піч з газоподібним графітом, який осідає на урані, утворюючи перший захисний шар. Далі тисячі кульок упаковують в окремі гранули і запечатують в оболонку з кераміки.
Подібне паливо розглядається як основна сировина для малопотужних мобільних атомних реакторів майбутнього. У сучасних стаціонарних АЕС левова частка всього обладнання відноситься до систем безпеки і захисту. Якщо вдасться знизити ризики, виключити ряд небезпек, це відкриє шлях до мінімізації конструкції АЕС і появи нового покоління потужних і ефективних реакторів.

Доведеться затягнути паски? Тариф на електроенергію можуть підвищити вже влітку: Скільки коштуватиме кВт*год

четвер, 18 квітень 2024, 6:50

В Україні тариф на електроенергію можуть підвищити вже влітку. До травня, ймовірно, в уряді не встигнуть ухвалити рішення. Якщо до нової хвилі атак РФ на енергосистему в Міненерго спростовували заяви про плани підняти ціни на струм, то зараз відкрито г...

Можна собі уявити настрої у Кремлі: Через загрозу санкцій США Китай вперше за півтора роки скоротив експорт до Росії , – Bloomberg

четвер, 18 квітень 2024, 6:23

Китай залишається головним постачальником стратегічних товарів необхідних для продовження війни проти України. Експорт товарів з Китаю до Росії у березні впав вперше з середини 2022 року після погроз США розширити санкції проти китайських компаній. За ...