Скоро не всі зможуть собі дозволити? Ціни на популярний продукт зросли до найвищого рівня за останні 13 років

Постійні перебої з поставками кави на світовому ринку призвели до того, що ціни на зерна арабіки преміумкласу зросли до найвищого рівня за останні 13 років. Про це повідомляє Bloomberg, передають Патріоти України

Як змінилися ціни на каву

Зазначається, що ф'ючерси на каву зросли на 3,3% до $2,6805 за фунт в Нью-Йорку, що є найвищим показником за останні 13 років.

Цього року ціни зросли приблизно на 40%, оскільки дефіцит дешевших зерен робусти стимулює попит на сорт арабіки, якому віддають перевагу спеціалізовані кавові компанії.

Читайте: Ціни на каву продовжують зростати

Причина зростання ціни

Зростання цін на каву відбувається, зокрема, через занепокоєння щодо погодних умов у Бразилії, яка є найбільшим виробником кави. Країна завершує збір врожаю 2024−25 років, і прогнози виробництва погіршилися після того, як спека і сухість завдали шкоди полям.

За словами аналітика Rabobank Карлоса Мера, з початку посушливого сезону в квітні кількість опадів у регіонах вирощування арабіки постійно була нижчою за норму.

«І це відбувається тоді, коли кавова індустрія страждає від перевантаженості портів в декількох країнах, глобального дефіциту контейнерів, перебоїв в районі Червоного моря, а також невтішних врожаїв у В'єтнамі», — сказав він.

Ціни на робусту також зростали більше тижня, підскочивши у понеділок на 3%.

Можливі два сценарії: Нардеп розповів, що буде відключення світла взимку в Україні

вівторок, 17 вересень 2024, 18:44

Одним із головних чинників того, чи будуть в Україні відключення світла взимку, є погода. Про це розповів голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, наро...

Несподіваний наслідок: Розвиток штучного інтелекту може залишити світ без одного металу, - FT

вівторок, 17 вересень 2024, 18:30

Розвиток технологій штучного інтелекту призведе до дефіциту міді, заявила фінансова директорка гірничодобувної компанії ВНР Billiton Вандіта Пант. За її словами, які наводить Financial Times, наразі дата-центри споживають менше 1% міді, проте до 2050 р...