"Слуга народу" за здоровий способ життя та повний бюджет: Цигарки з нового року планується зробити втричі дорожче

Нова влада взяла курс на підвищення темпів збільшення акцизу, погодженого з МВФ та ЄС. Шкідлива звичка стає розкішшю для дуже небідних громадян.

Федерація роботодавців України звернулася до голови комітету Верховної ради з питань податкової та митної політики Данила Гетманцева з проханням відкликати законопроект №1210 на доопрацювання для усунення положень, що можуть нанести шкоду економіці. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на прес-службу Федерації роботодавців України.

Мова йде проо законопроект №1210 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві".

Як зазначається, законопроект передбачає штрафи за порушення при реєстрації податкових накладних, щодо оподаткування фінансового результату роботи підприємств. Також він може вплинути на 8 млн громадян України, які курять, оскыльки законопроект передбачаэ різке підвищення тютюнового акцизу - приблизно в 2,5 рази.

Як повідомив директор департаменту конкурентоздатності Федерації роботодавців України Олександр Яворський, ще у 2017 році Законом України №2245-VIII було встановлено 8-річний графік підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби (на 2018 рік - на 30%, та наступні 7 років - на 20% щорічно), який до 2025 року мав привести національні ставки акцизу до мінімального рівня, діючого в ЄС, а саме - 90 євро за тис. штук.

"Проте, виходячи із тексту законопроекту, в нас є шанс отримати такі ставки вже у наступному році. Середня вартість пачки сигарет в Україні в такому випадку буде приблизно 82 грн. Сьогодні середня ціна - 36 грн!", - прогнозує Яворський.

За його прогнозом, при такій ціні на сигарети населення перестане купувати легальний продукт. Він буде надто дорогий, та піде в "тінь", до виробників контрафакту або контрабандної продукції.

"Таке різке збільшення податкового навантаження з акцизу на тютюн матиме мінімальний фіскальний ефект та максимальний негативний ефект на легальний ринок тютюнових виробів, фактично вбиваючи його", - впевнений Яворський.

Експерт нагадує, що навіть менш значне підвищення акцизів вже мало негативний ефект на зростання доходів держбюджету. Зокрема, у 2018 р. підвищення акцизу на 30% збільшило доходи держбюджету від тютюнового акцизу лише на 10%. А вже за січень-липень 2019 р. відбулося масштабне недовиконання бюджетного розпису з тютюнового акцизного податку - майже на третину від запланованого обсягу.

"Нагадаю, мова йшла про більш-менш стабільний план підвищення акцизу, який діє зараз. Можна лише уявити, що може статися із ринком при запропонованому різкому підвищенні у 2,5 рази", - зазначив Яворський.

За його словами, за такого різкого підвищення акцизу рівень нелегального ринку може зрости в 4,5 рази і в абсолютному значенні може скласти 27 млрд шт. сигарет. Для порівняння, це - половина легального ринку тютюнових виробів на сьогодні.

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...

Не "прошмигнуть": Росіян залишать без авто з Європи, країни ЄС майже перекрили лазівку через Білорусь

четвер, 28 березень 2024, 15:22

ранзит автомобілів із Європейського Союзу (ЄС) до Росії через Білорусь нарешті почали перекривати. Жорсткі обмеження вже запровадили Польща та Латвія, найближчим часом до них може приєднатися Литва. Саме через ці країни автомобілі возили до РФ в обхід ...