"Справедливий" курс гривні? В Україні розрахували "реальний" курс долара за "індексом Біг Мака"

Відкриття McDonald's дозволило розрахувати "справедливий" курс гривні до долара за "індексом Біг Мака", який The Economist не зміг включити до липневого оновлення рейтингу. Індекс показав, що долар в Україні "повинен" коштувати 19,6 грн, а гривня недооцінена на 46,4%. Такі дані надав заступник голови комітету з фінансів, податкової та митної політики Ради, нардеп Ярослав Железняк ("Голос"). Свої розрахунки він заснував на офіційних цінах з меню McDonald's, передають Патріоти України.

"За теорією паритету купівельної спроможності, за адекватного курсу валют, один і той же продукт коштуватиме однаково в різних країнах... Зараз "Біг Мак" в Україні коштує 101 грн. На момент розрахунку липневого індексу "Біг Мак" у США коштував $5,15. Грубо кажучи, співвідношення 1:19,6. Тобто, згідно з цінами "Біг Мака", офіційний курс має становити 19,6 грн/дол. Офіційний курс НБУ зараз 36,6 грн/дол. Отже, гривня недооцінена на 46,4%. Десь між Туреччиною та Філіппінами", – пояснив нардеп.

Наступного разу журнал The Economist представить "індекс Біг Мака" у лютому-2023. Згідно з липневими розрахунками, серед усіх проаналізованих країн до топ-5 найбільш недооцінених національних валют увійшли валюти Румунії (55,7%), Індонезії (54,6%), Південної Африки (54,5%), Індії (53,6%). та Єгипту (52,9%).

The Economist розраховує "індекс Біг Мака" ще з 1986 року. В основі підрахунків лежить вартість класичного бургера з McDonald's у різних країнах. Вибір саме цієї страви пояснюють тим, що "Біг Мак" можна розглядати як своєрідний аналог продуктового кошика – до його складу входять хліб, м'ясо та овочі.

Як "нульова позначка" береться ціна "Біг Мака" в США. Передбачається, що за "справедливого курсу" бургер повинен коштувати стільки ж у будь-якій країні світу.

З американським прайсом порівнюють ціну, встановлену в національній валюті країни. Цю суму переводять у долари за поточним курсом. І якщо отримане число виявляється вищим за ціну "Біг Мака" в США, валюта країни вважається переоціненою, якщо нижче – недооціненою.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...