Справжній удар по "скрепах": Росія через санкції піднімає ціни на алкоголь

Російський уряд приготувався підвищити з 1 червня 2024 року мінімальні роздрібні ціни на горілку, коньяк, бренді та лікеро-горілчані вироби. Це випливає із проєкту наказу міністерства фінансів РФ, який було опубліковано на порталі правової інформації. Про це повідомляє The Moscow Times, передають Патріоти України.

Передбачається, що мінімальна ціна 0,5 л горілки зросте з 281 до 299 руб., бренді - з 375 до 403 руб., А коньяку - з 517 до 556 руб. Міністерство обґрунтувало необхідність підвищити ціни зростанням інфляції, підвищенням ставок акцизів на алкогольну продукцію міцністю понад 9 градусів, а також збільшенням витрат під час виробництва алкогольної продукції.

Ринок продовжує функціонувати в рамках мінімальної ціни, встановленої у січні 2023 року, тоді як темпи інфляції за рік становили 7,5%, наголосили у Мінфіні. Крім того, у відомстві наголосили на впливі зовнішніх обмежень, подорожчанні імпортного обладнання, витратних матеріалів і комплектуючих, а також зростання курсу долара до рубля — на 24% рік до року.

Окремим пунктом ідуть вина. На 5,8% – до 56,5 млн дал – збільшилися прадажі виноградних вин. Також росіяни купили 21,7 млн дал ігристих та 1,2 млн дал лікерних вин (зростання 8,3% та 58,8% відповідно). Плодово-ягідна алкогольна продукція показала зростання 25,6%, до 12,7 млн дал, виноградовмісні напої з етиловим спиртом – 25,1%, до 1,9 млн дал.

Варто знати! Яку пенсію можна отримати з офіційною мінімальною зарплатою

четвер, 16 травень 2024, 15:30

В Україні із мінімальною зарплатою в 8 тис. грн та з 35 роками стажу можна розраховувати на пенсію, розмір якої становить лише 2 255 грн. Розмір виплати залежить від кількох характеристик. Про це йдеться у публікації OBOZ.UA. Так, згідно з останніми да...

Оце так! Росія заробляє мільярди, продаючи нафту в ЄС через Туреччину, - Politico

четвер, 16 травень 2024, 14:57

Використовуючи лазівку в санкціях, Туреччина маскує російську нафту під власну та експортує її до ЄС, приносячи Росії мільярдні прибутки. Про це пише Politico. Згідно з дослідженнями Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA) і Центру вивче...