Стрімка гіперінфляція та зупинка цілих галузей економіки: Бізнес попереджає "слуг" Зеленського про катастрофічні наслідки додаткового збору на купівлю валюти

Запровадження 10% збору на валюту для купівлі імпортних товарів зупинить українську промисловість, заявили в Українському національному комітеті Міжнародної торгової палати (ICC). Там звернулися до прем'єр-міністра, голови Нацбанку та голови податкового комітету Верховної Ради з вимогою не вводити додатковий збір, передають Патріоти України.

"Необґрунтоване запровадження додаткових мит та зборів на імпорт в умовах війни призведе до зростання обсягів контрабанди, чорного ринку валюти, бартерних відносин та тінізації економіки", - йдеться у листі.

Зокрема, це загрожує повною зупинкою переробної промисловості, включаючи стратегічні галузі, оскільки значну частину ресурсів, обладнання, комплектувальних та послуг промисловість імпортує та оплачує валютою. Як результат, знизяться податкові надходження до бюджету і будуть масові скорочення.

Крім того, запровадження додаткового збору загрожує посиленням девальвації гривні через падіння надходжень від експорту, прискоренням інфляції, ускладненням повоєнного відновлення української економіки та погіршенням відносин із ЄС, Великобританією та США, кажуть в ICC.

Про розробку Кабміном додаткового мита на імпорт повідомляв міністр фінансів Сергій Марченко. Ініціатором є Нацбанк. Воно передбачає запровадження 10% збору на валютообмінні операції з купівлі всіх імпортних товарів та послуг.

"Сюрприз" від колишніх друзів: Банки Вірменії припинять обслуговування російських карток

вівторок, 19 березень 2024, 12:14

Починаючи з 30 березня цього року картки російської платіжної системи «Мир» перестануть працювати у банкоматах і POS-терміналах більшості банків Вірменії. Про це пише РБК із посиланням на представника «ВТБ Вірменія», передають Патріоти України. Наразі ...

В Україні повернули обов'язкову індексацію зарплат, але підвищення можна не чекати? Всі нюанси

вівторок, 19 березень 2024, 11:26

Для українських роботодавців повернули зобов'язання щороку проводити індексацію зарплат. У 2023 році дія такого правила була припинена, проте 2024-го її відновили. Утім, українцям не доводиться розраховувати на різке підвищення окладів - обов'язковій і...