Субсидії безробітним українцям будуть нараховувати не так, як решті громадян: Що треба знати

Через війну та важку економічну ситуацію в державі багато українців втратили роботу. Таким людям доводиться ставати на облік до центру зайнятості. На час пошуку роботи громадянам призначається допомога з безробіття, передають Патріоти України.

Та ця категорія українців може розраховувати й на інші соціальні виплати. Зокрема і на допомогу по оплаті комунальних послуг. Проте субсидії безробітним українцям будуть нараховувати не так, як решті громадян.

Про особливості розрахунку субсидії безробітним українцям під час війни розповіла начальниця відділу пенсійного забезпечення, надання страхових виплат, житлових субсидій та пільг Головного управління Пенсійного фонду України (ГУ ПФУ) в Харківській області Ольга Міщенко.

Чиновниця каже, що громадяни, які отримують допомогу з безробіття мають право на оформлення субсидії, як і решта українців із низьким рівнем доходу.

У такому разі за основу для розрахунку розміру соціальної допомоги буде взято не середню заробітну плату за останнє півріччя, а розмір нарахувань з безробіття. Такі зміни набули чинності ще восени минулого року відповідно до постанови № 1041

"Якщо в період воєнного стану в Україні громадянина звільнено з роботи або в цей період він втратив роботу, зареєстрований у Державній службі зайнятості як безробітний і йому призначено допомогу з безробіття, до його середньомісячного сукупного доходу враховується не сума отриманої заробітної плати за 6 попередніх місяців, а розмір призначеної допомоги з безробіття за повний місяць, що передує місяцю звернення за призначенням житлової субсидії", - каже чиновниця, посилаючись на постанову Кабміну.

Задля оформлення субсидії громадяни, що перебувають на обліку у центрі зайнятості, повинні подати заяву та декларацію. Це можна зробити, відвідавши будь-який сервісний центр підрозділу ПФУ або ЦНАП. Також є можливість заявити про потребу в субсидії онлайн через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Ольга Міщенко зазначила, що навіть якщо громадянин вже отримував субсидію, але втратив роботу, то він зобов'язаний подати повторне звернення задля перерахунку соціальної допомоги з урахуванням статусу безробітного.

"Заява та декларація можуть бути надіслані: поштою до Пенсійного фонду України, в електронній формі через веб-портал електронних послуг ПФУ за допомогою так званого електронного ключа. Пізніше можна буде подати через портал "Дія", зараз ця функція знаходиться у стадії тестування", - зазначає Міщенко.

До заяви та декларації можна додати і квитанції з оплати житлово-комунальних послуг. Такий крок знизить вірогідність внесення некоректних даних працівниками Пенсійного фонду.

"Нерідко заявники на субсидію неправильно вказують реквізити організацій, які надають їм послуги. Тому ми просимо до обов’язкових заяви та декларації додати квитанції про оплату за газ, воду і т.д. Щоби внести в базу даних достовірну інформацію", - каже Ольга Міщенко.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...