Суперактуально і для України: У Польщі побудують перші в ЄС малі модульні атомні реактори на базі застарілих вугільних електростанцій

Днями дві польські компанії незалежно одні від одної уклали два договори про взаєморозуміння з іноземними виробниками малих модульних атомних реакторів про будівництво в країні перших в ЄС рішень подібного типу. Польща стане піонером нової атомної енергетики в регіоні, обіцяючи ввести в дію перший SMR-реактор до 2029 року, інформують Патріоти України.

Сьогодні Польща в основному покладається на вугільну електрогенерацію. Курс на декарбонізацію вимагає якнайшвидшого закриття вугільних електростанцій, що підкріплено величезними штрафами для Польщі з боку ЄС. Вихід може бути знайдений в переобладнанні вугільних електростанцій під виробництво електрики за допомогою невеликих модульних АЕС. На підприємстві можна буде встановити від 4 до 12 модулів і продовжити роботу в розгорнутій інфраструктурі і навіть з тим же персоналом, що пройшов нескладний курс навчання.

Малі модульні атомні реактори сьогодні активно розробляються як буфер для систем відновлюваної енергетики, оскільки вони дозволяють гнучко регулювати потужність генерації в широкому діапазоні. Також малі реактори перспективні для регіонів, де неможливо підвести лінії єдиної енергосистеми. Такі реактори розробляють в США, Японії, Китаї і в Росії. Наприклад, до 2024 року «Росатом» отримає на розробку малих модульних реакторів до 80 млрд рублів, що дозволить йому захопити до 20% світового ринку подібних реакторів.
Польські компанії вибрали американських і японських розробників. Іноземні компанії не тільки побудують реактори, але також створять ланцюжки поставок сировини і матеріалів для роботи реакторів.
Один з меморандумів укладений між компаніями Cameco, GE Hitachi Nuclear Energy (GEH), GEH SMR Technologies Canada і Synthos Green Energy (SGE). Компанія SGE є членом групи Synthos, одного з найбільших виробників хімічної сировини в Польщі, яка зацікавлена в отриманні доступної на вимогу, безвуглецевої електроенергії з надійного, спеціалізованого джерела. Цим джерелом стануть японські реактори BWRX-300.
Реактори BWRX-300 називають киплячими, оскільки вони охолоджуються за рахунок природної циркуляції води і не вимагають обов'язкових для класичних АЕС охолоджуючих насосів. Сертифікацію BWRX-300 в США компанія GE Hitachi Nuclear Energy почала взимку минулого року. Постачанням урану для палива і утилізацією відходів буде займатися компанія Cameco. Проект також активно розглядається в Канаді і в результаті може утворитися польсько-канадська співпраця з експорту напрацювань.
Другий меморандум про будівництво в Польщі малих модульних реакторів підписаний з американським стартапом NuScale Power. Замовником виступила польська компанія KGHM Polska Miedź SA (KGHM) - виробник міді і срібла, а також консалтингова компанія PBE. Компанія NuScale пропонує будувати малі реактори з потужністю одного модуля 77 МВт. У США компанія NuScale Power вже приступила до будівництва першого модуля в штаті Айдахо. Цією технологією також зацікавилася японська інжинірингова компанія IHI, яка близько 60 років займалася проектами для атомної енергетики (але згорнула роботи після аварії у Фукусімі).
NuScale Power і KGHM проведуть аналіз можливостей модернізації діючих в Польщі вугільних електростанцій з переходу на модулі NuScale Power. Поляки твердо мають намір спертися на малі реактори. Представники KGHM заявили, що вони стануть першими в ЄС, коли в 2029 році введуть в експлуатацію першу в регіоні АЕС на малих модульних реакторах. Додамо, жодного працюючого і зданого в експлуатацію об'єкта за поданими вище проектам немає. Але з чогось потрібно починати.
Джерело: Електровісті

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...