Світу напророкували інфляцію "біблійних масштабів": Через кліматичні зміни ціни на продукти будуть зашкалювати

Кліматичні біди, що охопили планету, обіцяють світовій економіці подальший розгін продовольчої інфляції, що вже стала рекордною за 10 років, повідомляють Патріоти України із посиланням на іноземні ЗМІ.

Повені в Європі, холоди в Південній Америці і посухи в Канаді і США загрожують обрушити врожаї і ще вище підняти ціни на базові продукти харчування. Індекс цін продовольчих товарів від ФАО ріс безперервно з травня 2020 по травень 2021 року і на червень виявився на 33,9% вище торішніх значень.
Зернові стали дорожче на 33,8% за рік, світові ціни на кукурудзу злетіли на 72% і оновили максимуми з 2013 року, в той час як пшениця подорожчала на 31%. Вартість рослинних масел злетіла на 82%, індекс цін на молочну продукцію підскочив на 22%, м'ясо стало дорожче на 15,8%, а цукор - на 58%.
І хоча в червні індекс ФАО вперше за рік нарешті почав знижуватися (на 2,5% після зростання на третину), полегшення може виявитися короткостроковим через екстремальні погодні умови в ключових країнах-виробниках продовольства.
Найсильніші за останні два десятиліття морози вдарили по Бразилії, яка є найбільшим в світі постачальником цукру і апельсинового соку, а також ключовим виробником кукурудзи і соєвих бобів, зазначає Bloomberg.
На Бразилію приходиться 40% світового врожаю кави арабіка, котирування якого на біржах злетіли на 17% за тиждень і вперше з 2014 року перевищили позначку 2 долари за фунт. Заморозки «увінчали» низку кліматичних нещасть в Бразилії після важкої посухи, яка виснажила резервуари, необхідні для зрошення.
Тим часом в Канаді пекельна спека і посуха викликали сотні лісових пожеж і знищили посіви по обидва боки кордону зі США.
У Британській Колумбії через пожежі тисячі залізничних вагонів, які перевозили зерно на експорт, простоювали тижнями, а фермерам довелося продавати недорощенний урожай на корм худобі через в'янення посівів під палючим сонцем.
На Європу після весняних морозів, які пошкодили посіви цукрових буряків і вдарили по виноградниках і фруктових деревах, обрушилися зливи і повені. Дощі викликали ризик грибкових захворювань зерна і зупинили трактори на промоклих полях.
У Китаї повінь в провінції Хенань - ключовому регіоні свинарства - затопило ферми і підвищило загрозу захворювань тварин. «Те, що відбувається в одній частині світу, в кінцевому підсумку впливає на всіх нас», - каже Агнес Калібата, спеціальний посланник ООН на Саміті з продовольчих систем 2021 року. «Деякі спільноти вже переживають кошмари зміни клімату», - зазначає вона.
Продовольча інфляція - це котел, в якому варяться революції: можна порівняти, як стрибок світових цін на початку 2010-х спровокував заворушення на Близькому Сході, що здобули популярність як Арабська весна.
В першу чергу страждають слабкі економіки, де доходи населення низькі, а частка витрат на їжу в сімейних бюджетах максимальна, зазначає Майкл Евері, аналітик Rabobank. У гіршому, гіпотетичному випадку світ може отримати інфляцію «біблійних масштабів» з різким загостренням проблеми голоду в найбідніших державах, вважає він: крім посухи та інших проявів екстремальної погоди, позначаються збої в ланцюжках поставок, що не відновилися після пандемії.
Іскри хвилювань уже спалахують: громадяни Куби вимагають відставки комуністичного уряду, в Ірані тисячі людей виходять на протести через брак води, а в Лівані більше половини населення разом опинилися за межею бідності після дефолту і обвалу національної валюти.
Наступ в Афганістані руху Талібан також міг бути спровокованим зростанням цін на продукти, оскільки таліби контролюють значну частину ланцюжка поставок продовольства, що спрощує їм рекрутинг нових бойовиків в періоди інфляції, пишуть аналітики Nordea.
За даними ООН, на кінець 2020 року в світі голодували 768 млн чоловік, з яких дві третини - це жителі Африки на південь від Сахари (264 млн чоловік) і Південної Азії (305 млн).

На найбільшому оборонному заводі Великої Британії стався вибух

середа, 17 квітень 2024, 21:46

На заводі найбільшої британської оборонної компанії BAE Systems на півдні Вельсу вранці 17 квітня стався вибух. Про це повідомляє BBC, передають Патріоти України. Як заявили у компанії, на заводі негайно активували «протоколи безпеки», на місце прибули...

Відключенням бути? Споживання електроенергії стрімко зростає: "Укренерго" звернулося із важливою заявою

середа, 17 квітень 2024, 17:54

Через похолодання та хмарну погоду споживання елетроенергії стрімко зростає - на 6,5% більше аналогічного показника 15 квітня. Про це повідомляє пресслужба "Укренерго", передають Патріоти України. "Через похолодання та хмарну погоду споживання стрімко ...