"Свои надо иметь!": Китай знову відмовився позичити юані уряду Росії

Пекін не збирається грати за правилами Москви і затягує переговори, сподіваючись виторгувати для себе щось стратегічно важливе у недоімперії, котру обезкровлюють санкції Заходу
Все буде Китай

Розворот на Схід російської економіки і зовнішньої політики, задуманий Кремлем як відповідь на санкції Заходу, продовжує стикатися з труднощами. Проект суверенних облігацій в китайських юанях, який уряд Росії обговорює з 2014 року, знову відкладається.

Необхідної платформи для того, щоб китайські інвестори прийшли на російський ринок і придбали за юані спецвипуск державних паперів Мінфіну, як і раніше немає, повідомив ТАСС в середу заступник голови відомства Сергій Сторчак.

Росія планувала продати юаневі облігації на Московській біржі і по російському праву, з тим щоб залучені гроші залишилися б всередині країни, проте це йде в розріз з політикою Пекіна, який дозволяє закордонним позичальникам лише панда-бонди. Вони продаються на внутрішньому ринку КНР, а щоб вивести гроші за межі Китаю, потрібен спеціальний дозвіл.

Переговори з китайською владою йдуть кілька років, але успіхом не увінчалися.

Випуск на суму близько 6 млрд юаней початково планували на 2016 рік, потім перенесли на рік. У грудні 2017 го Мінфін найняв Газпромбанк, Bank of China і ICBC для організації першого випуску юаневих ОФЗ вже в 2018 році, проте розміщення так і не відбулося.

«Постійно надходить суперечлива інформація про те, створені передумови для здійснення запозичень в юанях або не створені», - скаржився Сторчак в жовтні минулого року.

«Цих передумов поки немає, - констатував він в середу. - Ні необхідної платформи для виходу на те, щоб китайські континентальні інвестори з юанями прийшли на нашу фондову біржу».

Чиновник додав, що консультації з китайською стороною тривають.

З точки зору економіки випуск юаневих облігацій стоїть в тій же низці фінансово-політичної екзотики, що і торгівля нафтою з Іраном, або розмови про продаж нафти за рублі, зазначав раніше директор з інвестицій ІК «Пітер Траст» Михайло Алтинов.

Проблема в тому, що доходів в юанях у уряду Росії немає: торгівля з КНР як і раніше ведеться переважно за долари, а міжурядову угоду про перехід в нацвалюти Пекін підписувати відмовився.

За даними ЦБ на січень-вересень 2018 року, в доларах проходило 84,6% торгівлі з Китаєм. У порівнянні з 2017 роком частка американської валюти в розрахунках навіть зросла - на 5,6 процентного пункту.

За словами Алтинова, купувати юані для обслуговування боргу, скоріш за все, доведеться за долари. Іншими словами, це буде той же доларовий борг, тільки дорожче.

Німеччина припиняє фінансову допомогу для українських біженців: Стало відомо, кому саме, чому і як

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:28

Уряд Німеччини, зіткнувшись із великою кількістю українських біженців, які відмовляються від пропозицій щодо працевлаштування, розглядає можливість припинення фінансової підтримки для цієї групи осіб. Згідно з останніми даними, 77% українських біженців...

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...