"Ситуація критична": Плачков пояснив, чим викликаний різкий дефіцит в енергосистемі України

Відключення світла в Україні, введення графіка аварійних відключень електроенергії забезпечують стабільність енергосистеми країни. Це найбільш жорсткий засіб впливу на споживачів, але наразі лише він дозволяє утримати енергосистему України від тотального блекауту, на який розраховує агресор. Про це у новому випуску програми OBOZ.Talk розповів голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї, колишній міністр палива й енергетики Іван Плачков. Він зауважив, що зараз в Україні критична ситуація через наявний дефіцит в енергосистемі.

"Агресор намагався і намагається знищити електроенергетичний комплекс України. Окуповано Запорізьку атомну станцію. Зруйновано Каховську ГЕС. Було дуже багато ударів у ДніпроГЕС, вона не працює. І майже всі теплові електростанції, які працюють на вугіллі. Тому ситуація дуже складна. У нас дефіцит в енергосистемі генеруючих потужностей, і дефіцит не збалансовано", – зауважив Плачков.

"Наразі Україні допомагають європейські партнери. Але ситуація вкрай складна, важка, я б сказав, критична", – зазначив експерт. За його словами, зараз споживання електрики зросло через низькі температури.

Плачков уточнив, що "енергетики працюють, щоб утримати енергосистему сьогодні, і максимально підготуватися до осінньо-зимового споживання".

"Якщо ми в мирні часи входили в осінньо-зимовий максимум із запасом міцності, наприклад, до 40 відсотків – тобто 40 відсотків обладнання було в резерві – у минулий осінньо-зимовий максимум ми входили із запасом міцності у 5, максимум 8 відсотків. А зараз у нас мінус 20, мінус 30 відсотків", – пояснив експерт. Плачков також порадив "усім нам як споживачам ставитися до відключень світла з розумінням" та економити електроенергію. Але головне – оплачувати рахунки за електрику, щоб в енергетиків були кошти на відновлення.

Не приховувати, а викорінювати!

п’ятниця, 28 червень 2024, 19:05

Чим більше влади має правитель – тим важче йому з нею розлучатися. І тим частіше виникають різні ідеї: як би щось зробити так, щоб свято влади ніколи не закінчувалося. Основним симптомом є намагання за будь-яку ціну заглушити критику. Причому так, щоб...

Стало відомо, скільки заробляють українці в Німеччині та Нідерландах

п’ятниця, 28 червень 2024, 17:30

Українські біженці, які влаштувалися на роботу в Німеччині та Нідерландах, заробляють значно більше, ніж в Україні. Подекуди суми перевищують у чотири рази, передають Патріоти України. з посиланням на дослідження Міграційної платформи EWL "Розкрити по...