Тарифи на воду підвищать на 5-40%: Чому вартість комунальної послуги у містах буде різною

В Україні незабаром планують підвищити тарифи на воду. Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, анонсувала двоетапне подорожчання. Зміна сум у платіжках очікується у квітні та липні, передають Патріоти України.

НКРЕКП анонсувала дворазове підвищення тарифів на воду - на 10% навесні та на 10% влітку. Йдеться про середній показник – тариф у деяких містах може збільшитись на 30-40%. Про це повідомив голова правління Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

За словами аналітика, поки що обговорюється проект, але остаточного рішення комісії ще немає. Наголошено, що основний акцент буде зроблено на подорожчання послуги водопостачання.

"Вийде не 10%. Я підрахував, що деякі водоканали матимуть зростання до 30%", - зазначив Попенко.

Чому тарифи на воду у містах будуть різними

Експерт пояснив, що собівартість послуг водоканалів економічно обумовлена кількістю абонентів. Щоб покрити мінімальні витрати, потрібне обслуговування щонайменше 100 тисяч споживачів. Багато міських водоканали працюють у населених пунктах, де мешкають 20-40 тисяч осіб – і є збитковими.

"Такі водоканали змушені піднімати тариф на 20-40%. А є водоканали, які піднімають на 5-10%, і вони себе окупають. Наприклад, для Києва немає сенсу піднімати на 30%, бо там мільйони абонентів, одна із найдовших мереж у ЄС", – повідомив Олег Попенко.

На думку фахівця, потрібно провести реформування роботи водоканалів. Слід укрупнювати підприємства, як це роблять у Нідерландах та Великій Британії. Там у межах цілих територій об'єднали водоканали до 100-200 тисяч абонентів. Голова правління Спілки споживачів комунальних послуг нагадав і про проблеми із вартістю електроенергії.

У чинні тарифи водоканалів закладено нижчі тарифи на електроенергію – 3-4 грн. А зараз вона дорожча для підприємств – 5 грн без ПДВ. Також слід враховувати витрати на капітальні ремонти та заробітні плати працівникам, зношеність мереж.

"Жодні підвищення тарифів не вирішать проблему капремонтів – суми невідповідні: зростання тарифів дасть сотні мільйонів гривень, а для капремонту лише мереж Києва потрібно 5 мільярдів доларів", - нарік Попенко.

Вирішили зекономити? Експерт пояснив, що не так з січневим перерахунком пенсій в Україні

вівторок, 23 квітень 2024, 11:30

Незалежний консультант Сергій Коробкін, який роз'яснює положення пенсійного законодавства, розповів, чому з початку року прожитковий мінімум і мінімальна зарплата збільшилися, а індексацію пенсій проводять лише у березні, передають Патріоти України. Я...

А ви це знали? Українцям розповіли, як довго потрібно зберігати паперові платіжки за електрику

вівторок, 23 квітень 2024, 11:22

Не виключено, що невдовзі українцям платіжки за комунальні послуги будуть надходити лише в електронному варіанті, передають Патріоти України. Те, що паперові документи потрібно зберігати протягом трьох років, у компанії YASNO назвали «міфом», відзначи...