Техніка українців горить через стрибки електроенергії: Які прилади під загрозою і що зробити

В Україні через перепади напруги при підключенні електроенергії насамперед можуть згоріти прилади з чутливими платами. До них можуть належати духові шафи, телевізори і т.д. Щоб врятувати техніку, необхідно відключати її від мережі при відключенні електроенергії та встановити реле напруги, передають Патріоти України.

Техніка псується, навіть якщо ви цього не помічаєте

При відновленні подачі струму почастішали випадки стрибків напруги. В результаті навіть якщо техніка миттєво не виходить з ладу, вона псується значно швидше.

Як розповів інженер-електрик Віталій Чех. Так, найскладніша ситуація – у старому житловому фонді ("хрущовках") часто щитків усередині квартир немає, а в щитках у під'їздах – "повний безлад". Контакти не затягнуті, підключення відбувається хаотично та безпосередньо.

"У під'їздах усередині щитків часто повне свавілля коїться. Потрібно викликати будь-якого електрика, відключати будинок від мережі та підключати реле напруги", – розповідає Чех. Таке реле коштуватиме лише 800-1500 грн (залежно від виробника), але при цьому може захистити техніку на десятки тисяч гривень.

Якщо щиток усередині квартири, то реле можна встановити індивідуально (як і стабілізатор напруги). Принцип роботи реле дозволяє при різкому падінні чи зростанні напруги відключати подачу струму до стабілізації. Техніка не отримує "шкідливого" струму.

Що варто робити:

Вимикати всі електроприлади з мережі. Під час відключення електроенергії це обов'язково, оскільки після подачі струму можуть бути перепади напруги. Але і у випадку, якщо у вас не відключали струм, варто всі прилади відключати від мережі. Справа в тому, що навіть у режимі очікування вони використовують електроенергію.

Вмикати електроприлади по черзі. Якщо у вас не було електроенергії, а після її увімкнення ви одночасно почали використовувати і телевізор, і комп'ютер, і пральну машину, це створює великий стрибок напруги. Тому найкраще чекати включення світла з увімкненим освітленням у тій кімнаті, в якій ви знаходитесь. Тільки через півгодини можна поступово і по черзі використовувати електроприлади, які вам потрібні.

Якими приладами не варто користуватися

До моменту стабілізації ситуації в енергосистемі варто відмовитися від використання пральної машини, мікрохвильової печі, електричної духової шафи та ліфта (за відсутності гострої необхідності). Особливо важливо дотримуватися цього правила в найближчі кілька днів.

Як розповів провідний експерт енергетичних програм "Центру Разумкова" Максим Білявський. "Хотів би звернути увагу тих громадян, яким увімкнули електропостачання: варто утриматися найближчі кілька днів від включення частини побутових приладів, таких як пральна машина, мікрохвильові та духові печі. Важливо максимально обмежити використання побутових приладів саме зараз, у цей період, тому що енергосистема зараз балансується", - пояснив експерт.

Також експерт порадив не користуватися ліфтами (вони споживають велику кількість струму). Якщо ж використання ліфта – потребує і немає фізичної можливості самостійно піднятися на потрібний поверх, у ліфті варто розмістити аптечку, питну воду.

Джерело: Обозреватель

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...

Ситуація змінилась: В Україні обвалилися ціни на овоч, який купують усі

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:59

В Україні подешевшала картопля. Знову українські виробники картоплі змушені знижувати ціни на свою продукцію, передають Патріоти України з посиланням на East Fruit. За словами ключових гравців ринку, на цьому тижні пропозиція картоплі лишалася високою...