Темпи зростання українського ВВП здивували як міжнародних, так і вітчизняних експертів. Що відбувається з економікою?

Рекордний показник ВВП України був 2013 року, $ 183 млрд. Якщо динаміка першого півріччя збережеться, то за підсумками 2019-го буде $140 млрд (і це без Криму та частини Донбасу), До передвоєнного показника ще далеко, але темпи обнадіюють

Патріоти України пропонують ознайомитись з публікацією економіста Марини Нечипоренко.

За даними Держстату, темпи зростання вітчизняного ВВП у другому кварталі цього року в порівнянні з аналогічним періодом минулого становлять рекордні 4,6%. Провідне економічне агентство світу Блумберг теж підхопило це повідомлення, мовляв, Україна демонструє рекордні темпи економічного зростання, незважаючи на торговельну напруга між США і Китаєм і уповільнення світової економіки, яка тисне на економічну ситуацію в Європі.
«Зростання ВВП було несподівано швидким. Всесвітній банк попереджав, що без прискорення темпів зростання України знадобиться півстоліття, щоб наздогнати сусідню Польщу. Президент Володимир Зеленський, партія якого отримала контроль над парламентом на виборах, пообіцяв досягти зростання ВВП на 5% і більше в найближчі роки. озвучений план реформ вселяє оптимізм серед інвесторів. Перші сигнали обнадіюють, і домогтися сталого прискорення зростання української економіки буде нелегко », - йдеться в статті агентства. - Подивимося, які передумови Україна має для цього.

Рекорди ВВП: пристебніться - прискорюємося
На цьому тижні Держстат оприлюднив попередні дані про зміни реального торішнього ВВП. Зростання в II кварталі до аналогічного періоду - рекордний, починаючи з IV кварталу 2016 року. У порівнянні ж з першим кварталом цього року ВВП зріс на 1,6%.
Тобто економіка в другому кварталі цього року дійсно істотно прискорилася, адже щоквартальні показники протягом 2016-2018 років, як бачимо, в основному не виходили за тривідсотковий межа. Таким чином, якщо не станеться чогось несподіваного - наприклад світової економічної кризи, а все до того йде - то в цілому за 2019 рік зростання ВВП може скласти заплановані бюджетом 3%. (Цікаво, чия ставка в результаті «зіграє»: НБУ з його прогнозом в 2,5%, Світового банку і МВФ - 2,7%, Міністерства економрозвитку - 2,8% або Bank Of America Merrill Lynch - 3,2%? - Авт.).
Варто зазначити, що порівняння за принципом «нинішній квартал до аналогічного кварталу попереднього року» - загальноприйнята методика, яка дозволяє оцінити якість економічного приросту, тобто інтенсивність темпів зростання економіки при рівних умовах. Адже економічні чинники і специфіка економічного життя країни однакові в той чи інший період року (наприклад, опалювальний сезон в першому кварталі, посівна в другому, закупівля енергоресурсів і збір врожаю в третьому, закінчення фінансового або маркетингового року в четвертому і т.д.).
В абсолютних значеннях ВВП рекордів, на жаль, ще немає, але судячи з усього впевнено до них рухаємося. Скажімо, за підсумками 2018 року доларовий ВВП України склав $130,8 млрд. Станом на 1 липня 12-місячний ВВП (тобто з липня минулого року) буде, за неофіційними оцінками, близько $140 млрд, і це без Криму, частини Донецької і Луганської областей. Якщо така ж динаміка збережеться і в другому півріччі, то за підсумками 2019 го буде ще досить далеко до того рекордного показника, який Україна мала в 2013 році, коли ВВП становив $ 183 млрд, але темпи - обнадіюють.

При цьому за результатами першого кварталу ц.р. співвідношення державного боргу і гарантованого державою боргу до ВВП знизилося до 5-річного мінімуму і склала 59,12%. Психологічна позначка в 60% подолано, і очікується, що за результатами другого кварталу співвідношення опуститься вже до 58%. Основним фактором такого зниження виступає саме приріст ВВП.

Рекорди валютного курсу: гривневе «дно» намацали глибоко
Різка ревальвація національної валюти стала чи не головним «ньюсмейкером» останнього місяця. У липні 2019 р обмінний курс гривні до долара пробив черговий «психологічний рубіж» - 25 грн. / долар. Ті, хто чекав традиційного знецінювання гривні, починаючи з другої половини літа, жорстко помилилися. Звичайно, імпортерам і пересічним громадянам ревальвація гріє душу і кишені, а ось експортерам і бюджету від неї «несолодко».
На заклики окремих експертів до НБУ збільшити обсяги покупки валюти і зупинити ревальвацію Володимир Лепушінскій, заступник директора департаменту монетарної політики і економічного аналізу НБУ докладно пояснив дії регулятора. Мовляв, не шукайте особливих підтекстів, всі дії НБУ підпорядковані

Найбільшим постачальником запчастин для літаків в РФ стала... африканська країна

четвер, 28 березень 2024, 13:59

У 2023 році найбільшим постачальником запасних частин для літаків в Росію став Габон. Про це повідомляє видання The Moscow Times з посиланнямна митні дані РФ, передають Патріоти України. Всього за рік в Росію ввезли авіазапчастин майже на $2 млрд, з ни...

З імпортозаміщенням щось пішло не так: Понад 50% російських процесорів "Байкал" виявилися бракованими

четвер, 28 березень 2024, 12:53

Через провал кремлівської політики так званого «імпортозаміщення» більше половини російських процесорів Байкал виявилися бракованими. Констатувати це довелося російському пропагандистському виданню "Ведомости", передають Патріоти України. Як повідомляє...