Тепер він перегнав Юпітер: У Сатурна знайшли 20 раніше невідомих супутників (відео)

Всі відкриті супутники Сатурна невеликі за своїми розмірами. Їх середній діаметр становить близько 5 км.

Міжнародний астрономічний союз (МАС) оголосив про виявлення 20 нових супутників Сатурна. Вони були знайдені командою астрономів з Інституту Карнегі під керівництвом Скотта Шеппарда - відомого мисливця за малими і віддаленими тілами Сонячної системи. З 2000 року очолювані ним групи дослідників виявили понад 80 супутників планет-гігантів, повідомляють Патріоти України.

Всі знову відкриті супутники Сатурна невеликі за своїми розмірами. Їх середній діаметр становить близько 5 км. Вони роблять один оборот навколо Сатурна за 2 - 3 роки. Три місяця є програднимі, тобто напрям їх руху по орбіті збігається з напрямком обертання планети. Решта сімнадцять супутників мають ретроградні орбіти.

Дві з трьох знайдених проградних лун є частиною групи, відомої під позначенням сімейство інуїтів. На думку астрономів, це осколки зруйнованого в далекому минулому більш великого тіла. Третій проградний супутник рухається по досить віддаленій орбіті. Швидше за все, він перейшов на неї в результаті гравітаційної взаємодії з іншими супутниками Сатурна. Що стосується ретроградних місяців, то багато хто з них, як видно, також є осколками більших об'єктів. Решта можуть бути тілами, захопленими гравітацією Сатурна.

Після оголошення про відкриття, число відомих супутників Сатурна збільшилося до 82. Таким чином, він перевершив Юпітер, чиє супутникове сімейство складається з 79 відомих місяців.

Інститут Карнегі вже оголосив про конкурс, мета якого - підібрати найбільш підходящі імена для всіх нещодавно знайдених супутників Сатурна. Він розпочався 7 жовтня і завершиться 6 грудня 2019 р. Прийом заявок буде здійснюватися за допомогою мережі мікроблогів Twitter. Всі бажаючі зможуть відправити твіт аккаунту @SaturnLunacy. Він повинен містити пропоноване ім'я і пояснення, чому воно є найбільш підходящим. Замість текстового опису допускається розміщення картинок або відеороликів.

У ще одній країні ЄС планують скоротити виплати українцям

четвер, 2 травень 2024, 16:47

В уряді Ірландії обговорюють подальше скорочення виплат українським біженцям. Із березня зменшену допомогу отримують новоприбулі втікачі від війни, передають Патріоти України. Останніми тижнями чиновники додатково розглядали рівень фінансової підтримки...

Вартість газу для побутових споживачів в Україні: Озвучено тарифи на наступні 12 місяців

четвер, 2 травень 2024, 9:59

Усі 12 постачальників, що наразі присутні на ринку, оприлюднили свої річні тарифи на газ для побутових споживачів. Йдеться про ціни на природній газ, що будуть діяти до квітня 2025 року, передають Патріоти України. Зазначається, що як і два попередні с...