"Треба бути дуже обережними": Експерт роз'яснив, від кого та чого зараз залежить курс долара в Україні

Під час війни в країні військова політика стає частиною економічної або монетарної політики. Таку думку висловив радник керівника Офісу президента України, президент Київської школи економіки Тимофій Милованов в ефірі інформаційного телемарафону 3 серпня, передають Патріоти України.

"Від ЗСУ дуже багато чого залежить в країні, тому що гарні новини з фронту, вони заспокоюють в тому числі і курс долара. Якщо на фронтах будуть позитивні новини, то курс насправді буде посилюватись. Якщо з Одеси будуть позитивні новини щодо експорту зерна - курс буде посилюватись. Якщо таких новин не буде, то він буде послаблюватись", - пояснив Милованов.

Президент Київської школи економіки зауважив, що найголовніше для бізнесу та економіки пережити цю зиму та адаптуватися за цей період. Для бізнесу та компаній важливо не втратити замовлення, а для людей найважливіше не втратити роботу.

"Щоб компаніям було кому продавати продукцію і було кому за неї розраховуватися. Кожний бізнес та кожна галузь має бути готовим до того, що війна може тривати ще місяці і вирішити як вони будуть планувати, виживати і працювати. Маємо думати про те, що попит, нові можливості та нові замовлення для бізнесу будуть йти саме від держзамовлення, пов’язаного з війною", - акцентував Милованов.

Він зауважив, щодо зростання цін на всі групи товарів - це практична реальність, тому що під час війни ціни завжди зростають в усіх країнах. "Тут нічого нового немає. Вона ця реальність, нам не до вподоби, тому цю війну потрібно вигравати. Але, щоб це не перейшло на рівень гіперінфляції. Тобто, більшість країн може від цього врятуватися, якщо проводити обережну економічну політику", -сказав Милованов.

Президент Київської школи економіки зазначив, що для економічної ситуації найнебезпечніша комбінація пошкодженої економіки, панічних настроїв та друку грошей.

"Зараз треба дуже обережно працювати, щоб це не перетворилося в кризу. Що робити відомо, ми проходили це у 2014-2016 роках, є певні економічні рецепти і я впевнений, що вони будуть зроблені. Також буде поступово надходити все більше і більше міжнародної допомоги. Це все має ринки заспокоїти",- підкреслив Милованов.

Через російські атаки: Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями електроенергії, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:30

Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу Media Center Ukraine, передають Патріоти України. "На жаль, в ...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...