Ціна на головний продукт в Україні піде вгору: Ось до чого слід готуватися

В Україні може зрости ціна на хліб або ж виробництво цього продукту зменшиться, тобто виникнуть перебої з постачаннями. На це найбільше впливає ріст вартості сировини, електрики та інших складників. В результаті найпопулярніші серед населення види хліба можуть подорожчати на 4,5-10 грн, передають Патріоти України.

Як повідомляє BBC, голова Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко констатував подорожчання борошна за останні кілька місяців на 50% – з 10 тис. грн/т до 15 тис. грн/т. В листопаді очікується подорожчання до 16-16,2 тис. грн/т.

Дученко зазначив, що борошно становить 40% собівартості хліба. Також, очікуються збільшення й інших витрат, через які ціни на хліб мали б зрости на 15-20%:

  • здорожчання олії та цукру;
  • підвищення зарплат через брак кадрів;
  • підвищення акцизів на пальне.

"Якщо цього не станеться, багато хлібозаводів можуть просто зупинитися і в країні почнуться перебої з хлібом", – заявив голова асоціації пекарів. Він зазначив, що низка підприємств вже перебуває на межі зупинки, а інші переходять на роботу в одну зміну.

За даними Держстату, у липні батон вагою 500 грамів в Україні в середньому коштував 24,6 грн. Враховуючи бажання пекарів, його вартість може зрости на 4,5-6 грн.

Середня вартість "Українського" у липні становила майже 30 грн за кілограм. В результаті ціна буханця може збільшитися на 6-10 грн.

Водночас виробники визнають, що ціни зростатимуть поступово. Наразі хліб входить до переліку соціальним продуктом – з кінця 2021 року ціни на них регулюються урядом. Торговельна надбавка на такі продукти обмежена у 10%.

Чому може подорожчати хліб

Крім перерахованих причин зростанні ціни на хліб, існує ще й споживча інфляція – у липні вона пришвидшилася з 4,8% до 5,4%. А ціни на оброблені продукти зросли навіть на 6,5% – це пов’язано з новими цінами на електроенергію, вищими витратами на зберігання продукції та оплату праці.

До цього може додатися й фактор врожаю. Врожай 2023 року вже вичерпався, а через спекотне літо до якості пшениці, з якої печуть хліб, можуть виникнути питання.

Оглядачка аграрного ринку Лариса Гук зазначає, що на якісну пшеницю є попит і на зовнішніх ринках, тому вона найдорожча, і тому ціни на неї ростуть швидше. За межами України ціни на неї також ростуть через цьогорічну спеку.

Крім того, українці почали їсти менше хліба. Це пояснюється і тим, що через повномасштабну війну країну полишили мільйони громадян, і зміною культури споживання цього продукту загалом.

Великі виробники також скаржаться на появу крафтових та міні-пекарень в супермаркетах. В них хліб часто свіжий, тому вони перетягнули частину споживачів.

У "Нафтогазі" заговорили про найскладнішу зиму для України: Що буде з цінами на газ

субота, 24 серпень 2024, 13:30

Україна готується до найскладнішої зими, забезпечуючи достатні запаси газу та стабільні ціни для споживачів. Водночас українців закликають до енергоефективності, щоб зменшити ризики енергетичних криз, передають Патріоти України. Про це розповів СЕО "На...

"Людина у 65 років - це не дідусь із сивою бородою": У Мінсоці розповіли, чи збираються підвищувати пенсійний вік

субота, 24 серпень 2024, 12:28

В Україні загальний пенсійний вік за умови виконання умов щодо стажу складає 60 років. При тому частина українців зможе вийти на заслужений відпочинок тільки в 65 років, якщо не має достатньої кількості стажу. Цей "стандарт" не планують змінювати найбл...