Ціни на газ у Європі б'ють нові рекорди: "Газпром" продовжує шантажувати ЄС через "Північний потік-2"

Ціни на газ на ф'ючерсному ринку Європи знову досягли максимальних показників. Вартість палива на хабі TTF в Нідерландах 8 вересня перевищила 670 доларів за тисячу кубометрів газу, передають Патріоти України.

Примітно, що на початку сесії з торгів ціна на паливо становила 661,6 долара за одну тисячу кубометрів, протягом дня змінювалася до 649,1 долара, а вже після першої години дня за київським часом досягла показника в 672,3 долара за 1 тис.куб. м. Це новий історичний рекорд вартості палива на європейських ринках.

Як повідомляє РИА Новости, попередній рекорд був побитий напередодні - у вівторок, 7 вересня, ціна жовтневого ф'ючерсу становила 660 доларів за 1 тисячу кубометрів. А за день до цього, 6 вересня, ціна перевищувала 650 доларів.

Директор групи з природних ресурсів і сировинних товарів агентства Fitch Дмитро Маринченко вважає, що ключовою причиною сплеску цін на газ у Європі є низький запас палива в європейських газових сховищах після торішньої холодної зими і спекотного літа.

При цьому, як вважає експерт, ситуація, згідно з непрямими ознаками, також накладається на відсутність бажання Газпрому в умовах майбутнього запуску газопроводу Північний потік-2 забезпечити додаткове прокачування газу до сховищ, або ж збільшити зростання продажів на спотовому ринку.

Дефіцит газу у Європі

В останні кілька тижнів на газових ринках Європи стався різкий зліт цін на природний газ. Ціни стрімко зростають і досягають рекордних показників за останні 13 років. Ситуація спровокована у тому числі і діями Газпрому, який в умовах дефіциту газу в європейських газосховищах і на тлі завершення будівництва Північного потоку-2 відмовляється від додаткових постачань палива через українську ГТС.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...