Ціни на все злетять? Бензин на АЗС може відчутно здорожчати - Кабмін готує підвищення акцизів на пальне

Кабмін схвалив проєкт закону про внесення змін до Податкового кодексу щодо акцизного податку, серед положень якого – підвищення акцизних ставок на пальне. Що, імовірно, призведе до зростання цін на нього на АЗС. Зокрема, на бензини ставки пропонується збільшити до 359 євро за 1 000 літрів – з поточних 213,5 євро. Тобто підвищення складе одразу 145,5 євро. Втім, панікувати не варто – цієї цифри планується досягти у 2028 році, доти підвищуючи акциз щорічно та плавно.

Про плани щодо зміни акцизу повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук. Він зазначив: законопроект "має на меті наближення ставок акцизного податку до мінімального рівня, встановленого в ЄС".

При цьому він наголосив: документ також передбачає графік щорічного збільшення таких ставок – у період з 1 липня 2024 року до 31 грудня 2027-го. Таким чином, ймовірно, перший етап підвищення відбудеться вже цього літа.

Щорічний же перегляд акцизів, зазначається, проходитиме "з урахуванням загальної різниці між розмірами ставок, передбачених станом на 01.01.2028". А також розмірами ставок акцизного податку, передбаченими чинним законодавством.

Як планують підвищити акцизи на пальне

Вас може зацікавити:Орбан назвав Китай "стовпом світового порядку" і підтримав "мирний план" щодо війни в Україні

Як повідомив Мельничук, схвалений урядом документ передбачає збільшення акцизу до 2028 року на бензини на 145,5 євро за 1 000 літрів – з поточних 213,5 до 359 євро. А крім того:

  • на дизель – на 190,5 євро, із поточних 139,5 до 330 євро;
  • на скраплений газ – на 225 євро, з поточних 52 до 277 євро.

Рішення ще не ухвалено

Втім, остаточного рішення щодо підвищення акцизних ставок ще не прийнято. Цьому передуватиме:

  • обговорення та голосування за нього народними депутатами;
  • підписання документа президентом.

Треба готуватись: Експерти розповіли, що буде з відключенням електроенергії взимку

субота, 7 вересень 2024, 23:35

В Україні взимку не вистачатиме близько 4-5 гВт струму. Необхідно готуватись до значних графіків відключень, при тому імпорт навряд компенсує дефіцит, передають Патріоти України. Про це в проєкті OBOZ.TALK розповіла Вікторія Войціцька, директорка з адв...

Українцям, які виконали однакові умови, платять різні пенсії: У чому причина і що відбувається

субота, 7 вересень 2024, 22:22

В Україні діюча пенсійна система призводить до швидкого застарівання пенсій. В результаті українці, що виконали однакові умови (наприклад, мали однакові зарплати і стаж), але вийшли на заслужений відпочинок в різний час, мають різні виплати, передають...