Ціни злетіли до рекорду за 11 років! У світі подорожчав один із ключових продуктів - на що чекати українцям

Світові ціни на цукор не припиняють зростання і вже досягли максимуму за 11 років, з жовтня 2011 року. Причинами стали погані прогнози щодо врожаю в країнах-експортерах, а також ціни на нафту. При цьому українцям не варто хвилюватися - країна повністю забезпечує внутрішні потреби в цукрі й без його імпорту, передають Патріоти України.

Травневі ф'ючерси на цукор на біржі ICE 12 квітня досягли позначки $701,5 за тонну. Як пояснювали в продовольчій та сільськогосподарській організації ООН (FAO), ціни на цукор активно зростають уже два місяці поспіль.

Ключовий гравець "цукрового" ринку – Індія – прогнозує скорочення експорту продукту у 2023 році. В інших великих азіатських виробників (Пакистану, Таїланду) також очікується зниження врожаю цукрової тростини.

При цьому все більше врожаю цієї культури спрямовують не на виробництво цукру, а на виготовлення етанолу. Біопаливо почало приносити більше прибутку на тлі недавнього збільшення цін на нафту до $85.

"Україні з цього приводу хвилюватися не потрібно. Власні обсяги виробництва у 2022 році (1,33 млн тонн) хоч і скоротилися порівняно з довоєнними, але повністю покривають внутрішню потребу. Більше того, у 2022/2023 маркетинговому році (з 1 липня 2022 року) року по 30 червня 2023-го), нам уже вдалося відвантажити на експорт у 4,8 рази більше цукру, ніж попереднього", – прокоментував нардеп Данило Гетманцев ("Слуга народу").

Водночас, як зазначають у ФАО, низка факторів утримала світові ціни на цукор від ще більшого зростання. Ними, зокрема, є:

  • позитивний прогноз урожаю цукрової тростини в Бразилії4
  • зниження світових цін на сиру нафту, що "стимулює ширше використання цукрової тростини для виробництва цукру в Бразилії";
  • ослаблення бразильського реалу щодо долара США

Оце так: Польща купує вугілля у компаній російського олігарха, якого особисто нагородив Путін

понеділок, 29 квітень 2024, 14:50

Попри санкції Європейського союзу, російське вугілля досі потрапляє до Польщі - через Казахстан. Так, одна з найбільших компаній-імпортерів вугілля до Польщі 2022 року уклала угоду із зареєстрованим у Швейцарії суб’єктом господарювання AB Energo AG, пе...

Чи чекають на Україну відключення світла або блекаути через російські обстріли: Шмигаль зробив заяву

понеділок, 29 квітень 2024, 14:26

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль прокоментував, коли в Україні можуть статися масові відключення електроенергії через російські ракетні удари. Своєю думкою він поділився в ефірі телемарафону. "Це сенситивна інформація. Я би, звичайно, не хотів да...