Турецька економіка звалилася в глибоку кризу. У країні протести проти фінансової політики Ердогана. Той пояснює крах зовнішньою змовою

У Туреччині протестують проти Ердогана / Getty Images

Економічна політика президента Туреччини Реджепа Ердогана призвела до рекордного падіння турецької ліри. Окрім цього, посилила економічну кризу в країні, повідомляють Патріоти України з посиланням на WTF на 24 каналі.

Турецька валюта впродовж 11 місяців 2021 рік втратила вже 45% своєї вартості. Невдоволені таким становищем турки навіть вийшли на протест проти економічної політики влади, що враз підхопила турецька опозиція.

У Туреччині – економічна криза

Напередодні президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що нинішня економічна криза, яку переживає Туреччина, є черговою змовою проти країни.

Більше того, Ердоган навіть порівняв його зі спробою держперевороту, яку противники влади намагалися провернути ще 2016 року, але безуспішно.

Суть економічної політики Ердогана полягає в тому, щоб зберігати низькі процентні ставки Центрального банку Туреччини для доступу місцевого бізнесу до дешевих кредитів.

Повний випуск WTF за 24 листопада: дивіться відео


За задумом Ердогана, дешева ліра теж може грати на руку турецькій економіці, адже вона робить Туреччину доступнішою для іноземних туристів і допомагає збільшити прибуток з експорту турецької продукції. Зрештою це має:

  • прискорити зростання турецької економіки;
  • стимулювати створення робочих місць.

Що думають аналітики

Але аналітики з Ердоганом не погоджуються. Вони вважають, що це суперечить базовим економічним принципам, а тому план турецького президента спочатку приречений на провал і веде лише до подальшого падіння вартості турецької ліри та збільшення інфляції .

Громадяни вийшли на протести

Після того, як ліра напередодні втратила в ціні ще 15% всього за один день, невдоволені різким падінням громадяни вийшли на протести в Анкарі та Стамбулі.

Вони вимагали відставки уряду та президента Туреччини. Поліції навіть довелося взяти демонстрантів у оточення.

Хоча до масових зіткнень не дійшло, невдоволення людей цілком можна зрозуміти. Адже зарплати залишилися ті ж самі, але кількість товарів, які можна купити на ці гроші – зменшилася.

І таку реакцію опозиції можна зрозуміти, якщо дивитися з їхньої дзвіниці. Наступні вибори в Туреччині призначено на 2023 рік, а популярність нинішнього президента, особливо у великих містах, поступово знижується. Чому б його не добити?

Протести у Туреччині / Фото з твіттера SYKP Denizli

Звичайно, з боку оцінити задум Ердогана важко. Адже поки що ми бачимо лише негативні наслідки: падіння курсу турецької ліри. Все це може призвести до втрати іноземних інвесторів та поглиблення економічної кризи.

Підливає олії у вогонь кризи ще й опозиція. Тому Ердоган життєво необхідно довести ефективність своїх ідей. Інакше наступні вибори президента Туреччини можуть виявитися для нього провальними.

Перейти на першоджерело


Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...

Ціна "вєлічія": Уряд РФ готується до падіння рубля до 120 за долар

четвер, 25 квітень 2024, 6:15

Російський уряд розглянув стресовий сценарій макропрогнозу Мінекономрозвитку (МЕР), згідно з яким посилення західних санкцій та падіння цін на нафту призведуть до обвального падіння курсу рубля, повідомляє в середу, 24 квітня The Moscow Times. Зазначає...