У ЄС знову бунтують проти зерна з України: Ось в якій країні вимагають заборони

Іспанські аграрії вимагають заборони імпорту українського зерна на територію Європейського Союзу. Вони скаржаться, що через українську сільськогосподарську продукцію значно впали ціни на внутрішньому ринку, передають Патріоти України.

Про це повідомили у Спілці профсоюзів аграріїв та тваринництва, що об’єднує 30 господарств, що представляють основні регіони-виробники країни. В організації наголошують, що поставки українських круп в Іспанію у 2023 році становили майже 8,4 млн тонн, а в першій половині 2024 року – близько до 6,5 млн.

"Це більш ніж половина українських круп, що надходять до ЄС загалом", – зазначили у Спілці профсоюзів. Місцеві виробники не можуть конкурувати з українською продукцією через низькі ціни, тому цін на місцеві крупи з травня 2022 року впали на 45%.

У зв’язку з цим перед будівлею Європейського Союзу в Мадриді 23 вересня пройшов протест фермерів. У спілці попередили, що 25 вересня у столиці пройде ще один мітинг, головною вимогою учасників якого є розв'язання проблеми зростання імпорту зерна з України.

На додачу спілка звернулася до Європейської комісії з проханням вжити заходів для захисту європейських виробників зернових і проти того, що вони називають ціновими спекуляціями. Зокрема вони вимагають, аби захисні механізми включили пшеницю.

Нагадаємо, ЄС погодився скасувати всі тарифи та квоти на імпорт українських продуктів харчування ще у червні 2022 року, що, окрім іншого, повністю відповідає Угоді про зону вільної торгівлі з Україною. Проте вже за кілька місяців фермери Польщі, Угорщини, Словаччини та інших сусідніх країн поскаржилися, що надлишок українського імпорту нібито витісняє їх із ринку.

Потім ці країни в односторонньому порядку наклали ембарго на багато товарів, дозволивши їх ввезти лише для подальшого транзиту, що є порушенням законодавства ЄС. Незважаючи на це, країни-члени ЄС на початку 2024 року продовжили режим вільної торгівлі для України до 2025-го.

При цьому вони запровадили обмеження – щоб заспокоїти фермерів. Так, якщо обсяг ввезеної продукції перевищить середній показник у 2022 та 2023 роках, блок має право вводити мита на такі українські продукти:

  • птицю;
  • яйця;
  • цукор;
  • овес;
  • кукурудзу;
  • мед;
  • крупи (ядра зернових).

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...