У клієнтки "ПриватБанку" двічі списали гроші з картки і не повернули: Як діяти

Клієнтка "ПриватБанку" повідомила, що під час онлайн-оплати покупки в Інтернеті з її картки було двічі списано майже 1 600 грн, які після цього не повернулися. У банку ж запевняють: гроші не вкрадені, проте на їхнє повернення слід чекати майже півмісяця, передають Патріоти України.

Загалом же, зазначимо, у випадку будь-якої подвійної оплати не варто просто очікувати повернення грошей – потрібно одразу звертатися до свого банку.

Як розповіла клієнтка банку з ніком Irinamur, в одному з інтернет-магазинів вона здійснила оплату на 1 589 грн. Однак через кілька секунд після списання цієї суми "така сама сума списалася без смс з підтвердженням".

"Звернулась на гарячу лінію, сказали почекати 5 днів, можливо гроші повернуться. Не повернулися. Звернулась повторно сказали гроші, що знаходяться в резерві Приват банку, чекайте ще днів 5-7. Термін цей вийшов, гроші не повернулися. Також оператор озвучив варіант, що гроші повернуться. протягом 120 днів", – скаржиться вона.

Що відповіли у ПриватБанку

У самому банку запевняють: гроші до Irinamur повернуться. Однак чекати на це потрібно протягом 11 днів.

Там пояснюють: при оплаті покупок чи послуг в Інтернеті "можуть виникати такі ситуації, що [передбачена для оплати] сума на картці заблокована (зарезервована. – Ред.), але товар чи послуга не отримана". Що, імовірно, і могло статися із клієнткою банку.

"У більшості випадків такі блокування скасовуються протягом 5 днів з моменту проведення операції з ініціативи точки, і сума стає доступною на балансі картки. У будь-якому випадку сума транзакції, що не відбулася, повертається на баланс карти протягом 11 днів", - зазначили в установі.

Що стоїть за оплатою карткою через Інтернет

Як розповіли в ПриватБанку, оплата карткою через Інтернет передбачає виконання учасниками процесу низки операцій, невидимих для того, хто здійснює цю оплату. Так:

  • після введення реквізитів картки на сайті банк-еквайєр (обслуговуючий інтернет-магазин) надсилає дані до платіжної системи для авторизації;
  • платіжна система перенаправляє дані для авторизації банку-емітента (який випустив картку) – попередньо провівши перевірки для безпеки операції;
  • після отримання даних операції банк-емітент перевіряє можливість проведення конкретної транзакції. Зокрема, під перевірку підпадають ліміти, баланс карти, блокування, коректність введених даних по карті тощо. Результат перевірки – схвалення чи відмова – повідомляється тим самим шляхом, але у зворотному порядку;
  • якщо операцію схвалено, на картці блокуються кошти у розмірі, який направив еквайєр. Списання пройде пізніше – термін цього залежить від платіжної системи, регіону, де здійснювалася операція, типу операції тощо.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Через два місяці військові можуть залишитись без зарплати: Голова бюджетного комітету Ради заявила про великі проблеми

субота, 27 липень 2024, 21:34

Уже наприкінці вересня українські військові можуть залишитися без зарплат, оскільки передбачені на це гроші були витрачені на закупівлю зброї на початку цього року. Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа в подкаст...