У НБУ назвали два чинники стійкості курсу гривні до долара

Ситуація на валютному ринку України після переходу від фіксованого курсу до керованої гнучкості залишається стійкою. На це головним чином впливають два фактори, передають Патріоти України з посиланням на заяву, яку зробив Володимир Лепушинський, директор Департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ.

"НБУ займає активну позицію щодо збереження стабільності на валютному ринку і курсової стійкості, як ми називаємо, тобто це не стабільний курс", - сказав він.

За його словами, на початку жовтня НБУ перейшов від фіксованого курсу до керованої гнучкості. Зараз курс коливається в залежності від ситуації, яка змінюється, але НБУ ці коливання згладжує. "Коли ситуація на валютному ринку поліпшується, гривня зміцнюється, якщо погіршується - слабшає", - розповів представник НБУ.

Лепушинський назвав чинники, завдяки чому вдалося досягти курсової стійкості. По-перше, НБУ постійно присутній на валютному ринку і продає валюту, маючи для цього достатньо резервів, які перебувають на рекордних позначках завдяки підтримці союзників та програмі з МВФ.

З іншого боку НБУ проводить політику, яка дозволяє бути для гривні привабливим засобом для заощаджень: зараз ставки за депозитами вище за поточну та очікувану інфляцію. "Це дає вкладнику не лише зберегти заощадження від знецінення, а і заробити якійсь дохід додатковий. І це утримує кошти в гривні, і відповідно вони не йдуть на валютний ринок, не розхитують ситуацію там", - додав він. "Наразі ситуація є достатньо стійкою", - сказав він.

Українцям перерахували пенсії: Ось кому заплатять на тисячі гривень більше

субота, 27 липень 2024, 13:30

Середня пенсія в Україні зросла за останні три місяці приблизно на 73 грн, до 5816 грн. У січні 2024-го українці в середньому отримували 5385 грн. Якщо ж рахувати зміну розміру пенсії за весь час повномасштабної війни, то виплати зросли з 3991 до 5816 ...

Варто знати! Українців через суди змушують заплатити податки за свої старі квартири та будинки - скільки та в якому випадку треба платити

субота, 27 липень 2024, 11:30

В Україні все ще триває термін сплати податків на квартири та будинки (за умови, якщо площа перевищує "норму"). При тому Державна податкова служба продовжує через суди отримувати з боржників податки, які вони не сплатили ще з минулих років, передають П...