У Росії наростає дефіцит через санкції - зникли цукор, сіль, макарони і імпортні ліки

У Росії наростає дефіцит через санкції, запроваджені низкою країн як відповідь на військові дії РФ проти України. Слідом за цукром із полиць зникає сіль та є перебої з макаронами. В аптеках зникли імпортні ліки, а їхні вітчизняні аналоги зросли в ціні. А незабаром і зовсім не можна буде випити хорошого алкоголю і закусити суші з лососем, передають Патріоти України.

Росіян очікує серйозна проблема через санкції. З полиць магазинів уже зникли оригінальні "мартіні, бітери, вермути, лікери". На їхньому місці з'явилися підозрілі напої, які виготовляються десь у Московській області. Вони в кілька разів дешевші, але, за словами москвичів, нагадують "бояришник".

Найближчим часом із магазинів зникнуть і віскі – виробники White Horse, Chivas Regal, Jameson, Ballantine's, Jack Daniel's, Woodford Reserve, Old Forester ідуть з російського ринку. Тож поки що розпродують старі запаси.

Також пропадуть вина з Австралії, США та Нової Зеландії. "Ми тепер з кожної поїздки або відрядження привозимо хороший алкоголь про запас. Не знаю, скільки все це триватиме, але я не уявляю, як ми зможемо влаштовувати барбекю на дачі влітку без улюблених мартіні та віскі", – обурюється мешканка Пітера Тамара.

Російські любителі стейків, суші та ролів з лосося також найближчим часом можуть забути про них. Як виявилося, лише 30% тушок лосося, придатних для стейків, виробляються в Росії (Карелія та Мурманськ). Решта – імпорт, якого через санкції тепер немає. Немає і тигрової креветки. Тому кухарі російських ресторанів поки що чухають потилиці.До того ж вартість цінної риби та морепродуктів серйозно зросла через дефіцит.Так само в РФ не вистачає цукру. Нещодавно солодкий продукт практично повністю зник із прилавків супермаркетів Ростова-на-Дону, Оренбурга, Челябінська. Багато хто дивується, адже імпортного цукру в РФ було не так і багато.

Пояснюють це тим, що через санкції росіяни кинулися скуповувати цукор, виник дефіцит. Як наслідок, зросли ціни, а свої ж підприємці стали притримувати товар, щоб ще вище підняти цінники.

Росіяни вже скаржаться на дефіцит їжі. Крім дорогих сегментів та цукру у них зникає сіль, у деяких містах перебої з макаронами та крупами. Жителі РФ, відчувши дію санкцій, активно роблять запаси їжі – скуповують консерви, ті ж таки крупи та макарони, чай, каву, олію.

Також порожні прилавки і з жіночою гігієнічною продукцією. Її намагаються замінити російськими аналогами, але поки що виходить погано – на них багато скарг.Не всі відомі світові бренди, що виробляють засоби гігієни для дітей, дитяче харчування, побутову хімію покинули Росію. Але значно скоротили свій асортимент і підвищили ціни. На це дуже нарікають росіяни.Вони кажуть, що бюджет на маленьку дитину, догляд за собою та елементарне прибирання у квартирі зріс у 1,5-2 рази. "Суміші для дитини подорожчали вдвічі. Памперси стали дорожчими у півтора рази, шампуні теж виросли в ціні. Я не розумію, у зв'язку з чим усе це? До чого тут санкції", – обурюється молода мама Людмила Фокіна.

"Я вчора пішла до супермаркету на закупівлі та прозріла. Дитяче харчування тепер коштує як у ресторані. Добре, що ми памперсами затарилися ще в березні, тепер ціна на них удвічі вища. Пробували вітчизняні підгузки – це небо та земля порівняно з імпортними. Засоби для миття вікон, для прибирання, миття посуду просто за ціною зашкалюють. Будемо тепер вікна мити газетами", – говорить мама двох дітей з Москви Вікторія.

Але переходити на вітчизняні товари росіяни не готові. Якість не та. Та і найчастіше виробники РФ використовують ті самі імпортні компоненти, які зараз подорожчали.

Так само фармакологія в Росії вже на собі відчула дію закордонних санкцій. Росіянам незабаром стане проблематично здавати аналізи, оскільки в країні-агресорці не вистачає обладнання, реагентів та витратних матеріалів для лабораторій.

Постачання від європейських та американських компаній припинилися.Так, Росія більшість пробірок і реагентів для загального аналізу крові купувала там. У РФ не роблять навіть голки для взяття крові.

"Ми ніколи не використовували російські тест-системи для аналізу та діагностики. Тому що вони показують криво та косо. У нашій приватній лабораторії були тільки американські та японські складові. Тепер їх уже майже немає. Головний лікар наказав закрити залишки на складі та видає тільки для віп-клієнтів, для решти – вітчизняні", – розповіла медсестра з клініки під Москвою.

Лев Авербах, головний лікар приватної швидкої допомоги з Санкт-Петербурга, нещодавно заявив, що навіть дженерики, які роблять у Росії, виробляються за рахунок імпортних субстанцій: "Аналогія така сама як з авіаційною галуззю – якщо немає запчастини, то літак не полетить. У Росії дуже багато імпортних ліків, особливо від орфанних захворювань, у нас їх взагалі не випускають. Окрема історія з онкологією – новітні сучасні препарати тільки зарубіжні".

Росіяни скаржаться, що в аптеках немає імпортних ліків для лікування, наприклад хвороби Паркінсона, епілепсії, немає гормональних препаратів для лікування щитовидної залози, жіночих хвороб. А російські аналоги набагато менш ефективні. Та й ціни на них виросли через ажіотажний попит.

РФ намагається закуповувати аналоги цих препаратів у Китаї та Індії, але до них ставлення у росіян теж не дуже добре. Багато російських аналогів мають більше побічних ефектів, ніж імпортні, наприклад, німецькі чи американські.

Антиросійські санкції також позначилися і на стоматології. Частка імпортного устаткування, розхідників і матеріалів тут становить 90-100%. Внаслідок цього різко зросли ціни на стоматологічні послуги – від 30 до 100%.

Біда і з упаковкою в РФ. На прилавках магазинів уже з'явилися соки в білих коробках. Яскраві пакети тепер немає можливості випускати через те, що компанія Tetra Pak хоч і не пішла з російського ринку, але ввезення фарб та лаків для оформлення упаковок заборонено. Тепер в РФ думають, а чи не продавати всі соки в пластикових пляшках.

Антиросійські санкції відчули на собі користувачі комп'ютерів. Великі іноземні виробники залишають російський ринок, а запасів імпортної техніки на складах вистачить лише до початку літа. До того ж, скорочується кількість магазинів, що торгують iPhone, тепер росіяни переходять на китайські гаджети.

Українці можуть отримати субсидію, навіть працюючи на пів ставки: Що треба знати

понеділок, 29 квітень 2024, 12:42

Деякі українці можуть отримати субсидію на житлово-комунальні послуги. Йдеться про тих, чиї доходи не можуть покрити витрати на комуналку. Крім цього, на пільгу також можуть розраховувати особи, які працюють неповний робочий день. Детальніше про це роз...

Ціни на газ злетять? Глава "Нафтогазу" розповів, до якого тарифу готуватися населенню

понеділок, 29 квітень 2024, 11:30

Україна перебуває у складних умовах через повномасштабну війну, зокрема, сильно постраждала енергетика. Яких тарифів на газ варто очікувати населенню, розповів голова правління НАК "Нафтогаз" Олексій Чернишов в інтерв'ю для "Подробиць", передають Патр...