У Швейцарії хочуть, щоб українські біженці працювали, але є нюанс

Очікується, що українські біженці у Швейцарії братимуть участь у соціальному житті країни, інтегруватимуться та знайдуть роботу. Але працевлаштуватися для багатьох з них нелегко. Лише трохи менше від 23 відсотків біженців з України зараз працюють. Федеральна рада країни хоче, щоб до кінця року четверо з десяти працювали, пише srf.ch, передають Патріоти України.

Це, безумовно, не буде легко, зазначає Ніколь Гісін, заступник керівника відділу внутрішньої політики Конференції кантональних урядів. І для деяких кантонів шлях, ймовірно, буде більш тернистим, ніж для інших. Кантональна різниця в рівні участі українських біженців на ринку праці є величезною.

Особливо низький цей показник у франкомовній Швейцарії. У Женеві, наприклад, лише один з десяти українських біженців працює. З іншого боку, невеликі кантони, в яких домінує кілька роботодавців, іноді мають надзвичайно високі показники. Наприклад, у кантоні Аппенцелль Іннерроден працюють понад 51% українських біженців.

За даними Конференції кантональних урядів, економічна структура кантонів також є основною причиною таких відмінностей. У кантонах з вищим рівнем безробіття українські біженці мають менше шансів знайти роботу. Люди хотіли б працювати, але для цього їм іноді доводиться забувати свою попередню освіту.

У кантоні Вале в основному є робочі місця в сільському господарстві або у сфері громадського харчування. Проте багато українських біженців мають академічну освіту.

«Люди хочуть працювати. Але для цього їм іноді доводиться забути свою попередню освіту. Буває важко переконати людей», — повідомляє Fontannaz.

Потрібні додаткові зусилля від усіх зацікавлених сторін, включно з роботодавцями й працівниками, підсумовує Ніколь Гісін.

Заява міністра юстиції Беата Янса дає їй надію. Він хоче вивчити питання про те, чи повинні люди зі статусом захисту S отримувати посвідку на проживання, якщо вони мають оплачувану роботу й не отримують соціальної допомоги. Це було б хорошим стимулом для біженців і дало б роботодавцям довгострокову перспективу. Але навіть у цьому випадку було б надзвичайно складно швидко й суттєво підвищити рівень зайнятості українських біженців.

У ще одній країні ЄС планують скоротити виплати українцям

четвер, 2 травень 2024, 16:47

В уряді Ірландії обговорюють подальше скорочення виплат українським біженцям. Із березня зменшену допомогу отримують новоприбулі втікачі від війни, передають Патріоти України. Останніми тижнями чиновники додатково розглядали рівень фінансової підтримки...

Вартість газу для побутових споживачів в Україні: Озвучено тарифи на наступні 12 місяців

четвер, 2 травень 2024, 9:59

Усі 12 постачальників, що наразі присутні на ринку, оприлюднили свої річні тарифи на газ для побутових споживачів. Йдеться про ціни на природній газ, що будуть діяти до квітня 2025 року, передають Патріоти України. Зазначається, що як і два попередні с...