У всьому світі рекордно дорожчає популярний напій - причина і чого чекати від цін

Вартість апельсинового соку на глобальних ринках б'є історичні рекорди, ціни в роздробі будуть зростати, не виключається навіть дефіцит напою. Причиною стало масове поширення хвороб цитрусових у штаті Флорида (США) та Бразилії, яка є найбільшим світовим експортером цієї продукції, передають Патріоти України.

Так, за данимиBloomberg, вартість ф'ючерсів на заморожений концентрат апельсинового соку з постачанням у вересні перевищила 305 доларів. Це сталося вперше за всю історію спостережень із 1970-х років.

Очікується, що напій дорожчатиме у всьому світі. Економісти та агрономи впевнені, що найближчим часом світ зіткнеться з дефіцитом апельсинового соку, першим за останні пів століття, повідомляє Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Очікується, що напій дорожчатиме у всьому світі. "З початку 2020 року вартість концентрату соку зросла більш ніж у 3 рази, тільки з січня 2023 року – в 1,5 раза", – прокоментував статистику нардеп Данило Гетманцев ("Слуга народу").

Зростання цін вже призвело до різкого зниження обсягу продажів. Споживання США (а це найбільший споживчий ринок у світі) впало до мінімуму за п'ять років. "Споживачі звертають на цю увагу і вже не п'ють багато соку. Якщо вони відмовляться від цього продукту, вони не обов'язково повернуться до його споживання", – зазначив ринковий аналітик Джуді Гейнс.

Причиною рекордного подорожчання стала не інфляція. Пропозицію соку по всьому світу знижує хвороба апельсинових дерев у двох ключових постачальників напою – Бразилії та штаті Флорида.

Експерти оцінюють перспективи негативно. Хвороба продовжує активно поширюватись, і шанси на відновлення виробництва до очікуваного рівня в новому сезоні обмежені. В Україні чистий апельсиновий сік (не нектар) вже продають у середньому 100 грн/л. І ціна може стати ще вищою.

Ще один удар! В Україні можуть знову підвищити податки: Гетманцев назвав підстави

субота, 28 вересень 2024, 11:56

Зараз в Україні немає підстав для підвищення податку на додану вартість (ПДВ). Але це не виключає, що такі підстави можуть з'явитися найближчим часом. Про це розповів народний депутат України, голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної ...

Чи чекати падіння гривні: Українцям розповіли, за яким курсом мінятимуть долари в банках та обмінниках

субота, 28 вересень 2024, 11:30

В українських банках очікується відчутна зміна курсу готівкового долара – насамперед, у продажу. За прогнозами, протягом наступного тижня (30 вересня – 6 жовтня) вартість американської валюти в них перебуватиме в межах 41,2-41,8 грн. Увечері ж 26 верес...