Україна більше не друкуватиме мільярди готівки для покриття військових витрат: Голова Нацбанку виступив із заявою

Голова Нацбанку Андрій Пишний заявив, що Україна більше не вдаватиметься до монетарного фінансування економіки друком грошей, аби забезпечувати ЗСУ у війні проти РФ, передають Патріоти України.

Андрій Пишний ствердив, що монетарне фінансування економіки створило величезні ризики для макрофінансової стабільності, коли минулого року банк був змушений друкувати мільярди гривень, щоб закрити дефіцит бюджету. "Це було швидке лікування, але дуже небезпечне", — сказав він.

Зазначається, що згодом НБУ змінив курс, проклавши шлях до отримання кредиту в розмірі $15,6 млрд, про який МВФ і Київ домовилися минулого тижня.

"Припинення монетарного фінансування, використання внутрішніх ринків облігацій та заходи зі збільшення податкових надходжень були жорстко прописані в угоді з МВФ". - додали журналісти.

За словами Пишного, метою НБУ було поглинути надлишкову ліквідність за допомогою жорсткіших резервних вимог і поступово повернутися до плаваючого обмінного курсу. Він додав, що угода з МВФ допоможе "гарантувати, що коаліція донорів візьме на себе зобов'язання надати допомогу в розмірі близько $40 млрд" цього року.

Голова НБУ ствердив, що банк наступного місяця перегляне свій прогноз зростання ВВП у 2023 році до 0,3% після 30-відсоткового падіння за минулий рік, що відображає вплив російських ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі України взимку. Водночас новий прогноз не враховує жодної додаткової західної допомоги на реконструкцію.

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...

Ціна "вєлічія": Уряд РФ готується до падіння рубля до 120 за долар

четвер, 25 квітень 2024, 6:15

Російський уряд розглянув стресовий сценарій макропрогнозу Мінекономрозвитку (МЕР), згідно з яким посилення західних санкцій та падіння цін на нафту призведуть до обвального падіння курсу рубля, повідомляє в середу, 24 квітня The Moscow Times. Зазначає...