Україна через підрив ГЕС втратить частину врожаю з Херсонщини: Що буде з цінами та на які продукти вплине

Україна через підрив Росією Каховської ГЕС та затоплення населених пунктів втратить урожай із частини Херсонської області. Втрати у масштабах країни значно на ціни не вплинуть, передають Патріоти України.

В інших регіонах України збільшили посів овочевих культур, проте дозрівають вони там пізніше, ніж на Херсонщині. Крім того, деякі культури (наприклад, кавуни) складно вирощувати в інших областях.

Про це перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький заявив в ефірі "Єдиного марафону". Лівобережна Херсонщина ще залишається окупованою, на правобережній ще до підриву ГЕС встигли розмінувати близько 30-40%. І після затоплення частина врожаю залишиться доступною (з тих територій, які не затоплені).

"Після підриву греблі, згідно з аналізом супутникових знімків, близько 5 тис. га підтоплено в частині сільськогосподарських угідь. Це втрати, але це не більшість. Все-таки цього року частина врожаю з Херсонщини буде доступна", - пояснив він.

Херсонщина славилася вирощуванням, крім зернових та олійних, борщового набору: цибуля, морква, буряк, капуста, рання картопля, томати. Також баштанні культури (в т.ч. кавуни). Частково виробництво буде втрачено. Втрата у межах Херсонщини – 15-20%. У межах України це втрата, яка може вплинути на ціни на 3-5%.

"Фермери з інших регіонів збільшили посіви борщового набору, розуміючи всі складнощі. Найскладніша ситуація з тим, що в інших регіонах складніше вирощувати. Насамперед баклажан, кавуни", – пояснив заступник міністра.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...