Україна може кардинально змінити газовий ринок ЄС: Озвучено масштабні перспективи

Україна може забезпечити енергетичну безпеку усієї Європи. Для цього необхідно інвестувати гроші у розширення інфраструктури для використання газових сховищ. Так, газові сховища в Україні - найбільші в Європі, вони можуть згладити будь-які коливання цін, передають Патріоти України.

Як говориться в аналізі Атлантичної Ради, українські сховища можуть допомогти Європі впоратися з будь-якими сезонними сплесками попиту на газ, але існуючої інфраструктури недостатньо. Підземні сховища газу в Україні є найбільшими в Європі і мають великий невикористаний потенціал.

Побудовані за радянських часів як частина інфраструктури для забезпечення постачання російського газу на європейські ринки, українські газосховища мають загальну ємність 31 мільярд кубометрів. Ці об'єкти здебільшого зосереджені на заході країни, далеко від нинішніх ліній фронту російського вторгнення і недалеко від кордонів із країнами-членами ЄС Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією.

За останні десятиліття Україна відреагувала на агресивну позицію Росії в енергетичному секторі реформуванням власної газової галузі з метою залучення нових партнерів. У 2019 році Київ запровадив привабливі тарифи та зручні для трейдерів правила. У 2020 році Україна привела всю свою нормативно-правову базу у відповідність до ЄС. Навесні 2023 року український оператор газосховищ "Укртрансгаз" пройшов сертифікацію відповідно до правил ЄС щодо зберігання газу.

Ці заходи виявилися дещо ефективними: у 10-2020 роках європейські трейдери зберігали близько 21 мільярда кубометрів газу в підземних спорудах України. Однак насамперед це був реверс російського газу, який проходить через Україну.

"Сьогодні Україна має потенціал для розподілу до 200 млн кубометрів газу на добу на ринки ЄС. Реальна логістична проблема полягає в обмежених можливостях транспортування великих обсягів газу у зворотному напрямку з ЄС до сховищ України. Нинішній потенціал, що надається Словаччиною, Угорщиною та Польщею, недостатній", - йдеться в аналізі.

Якщо хочете успішно влаштуватись на роботу у Польщі: ТОП-10 моментів, які треба знати українцям

четвер, 27 червень 2024, 22:35

Польща є однією з найпопулярніших країн для українських трудових мігрантів. Для того, щоб працювати в Польщі легально та з дотриманням усіх правил, важливо знати основні положення польського трудового законодавства та права, які має працівник. Про це п...

Тенденція змінилась: В Україні переписали ціни на один з основних продуктів - чого чекати далі

четвер, 27 червень 2024, 22:20

В Україні дешевшають курячі яйця – оптові закупівельні ціни вже становлять 12-15 грн за десяток. Протягом 2-3 тижнів істотне зниження цін можуть відчути і роздрібні покупці, передають Патріоти України. Про це виконуючий обов’язки міністра аграрної полі...